Teizm (bkz: Teizm Nedir ve Teist Kime Denir?) ile ateizm konusunda birbirlerine bkz verebilmek için aynı anda birer yazı hazırlayarak paylaşmanın daha doğru olduğunu düşündüm, çünkü felsefi olarak birini anlamadan diğerinin varlığını gerekçelendirebilmek bence mümkün değildir. Adındaki zıtlıktan da anlayabileceğimiz gibi ateizm, teizm görüşünün tam tersidir ve bir tanrının olmadığını savunur. Bu görüşü benimseyen kişilere de ateist denir.
İşin ironik kısmı, televizyon kanallarında insanlar birbirlerine hakaret eder gibi "sen ateistsin, şeytana taparsın" benzeri abes cümleler kurabiliyorlar. Ateist birisinin şeytana sempati beslemesi abesle iştigaldir, çünkü zaten yaratıcıya inanmadığı için dinlere ve şeytana da inanmamaktadır. Ateizm, dinlerden ve inançlardan bağımsız olarak bir yaratıcıya (tanrıya) inanmıyor olmak demektir. Ateist olmasına rağmen kendi dinlerine inanç duyan felsefeler de vardır, örneğin budist ateist bir dindir ve budistler bir tanrıya inanmamalarına rağmen bir dini görüşe bağlılık duyarlar.
Edit: Agnostisizm Nedir ve Agnostik Kime Denir?
Daha önce hakkında az ya da hatalı bilgilerin yaygın olduğu konularda kısaca özet bilgiler vermeye çalıştım bazı diğer yazılarım için;
bkz: Metafor Ne Demektir ve Anlamı Nedir?
bkz: Nobran Ne Demektir ve Anlamı Nedir?
bkz: Tekamül Ne Demektir ve Anlamı Nedir?
bkz: Müptezel Ne Demektir ve Anlamı Nedir?
bkz: Hamaset Ne Demektir ve Anlamı Nedir?
bkz: Ad Hominem Ne Demektir ve Anlamı Nedir?
bkz: Lümpen Kime Denir ve Anlamı Nedir?