Görünüm olarak etin ortasının pembe rengini koruduğu etlere az ya da az orta pişmiş et adı veriliyor. İçi gri renge büründüyse ise artık orta pişmiş et statüsüne kavuşuyor et. Geleneksel olarak çoğumuzun da alışkın olduğu et pişme derecesi işte bu orta pişmiş oluyor. Sonrasında ise orta-çok pişmiş ve çok pişmiş olarak isimlendirmek mümkün. Bana sorarsanız et piştikçe içindeki suyu ve yumuşaklığı da kaybettiği için az orta pişmiş etlere alışmak en güzeli. Herkeste ilk defa denemede bir ön yargı oluyor içi pembe etlere karşı, sanki kayış gibi ve içi kanlı çiğ et yiyeceklermiş gibi düşünüyorlar ama birincisi ette kan olmaz, ikincisi ise et bu az-orta pişmiş durumdayken en yumuşak ve en sulu halinde olur. Özellikle dananın sırt kısmındaki yumuşak yapıdaki et türleri için bu gennelemeyi yapmakta bence bir sakınca yok.
Gelelim hangi pişme derecesinin kaç derece olduğuna. Özellikle et pişirirken et termometresi kullananların (ben dahil) sık sık açıp baktıkları bir bilgi olduğu için bu bilgiyi paylaşmak ve kendim de lazım oldukça açıp bakmak istedim.
Az pişmiş et derecesi: 52 derece
Az-orta pişmiş et derecesi: 57 derece
Orta pişmiş et derecesi: 63 derece
Orta-iyi pişmiş et derecesi: 66 derece
İyi pişmiş et derecesi: 70 derece
Yani bir etin pişme dereceleri arasında neredeyse 3-4 derece fark oluyor, bütün fark da altı üstü bu kadar. Eti mühürleyerek pişirenler için eti dinlendirme aşamasında etlerin içlerinin pişmeye devam edeceğini de not olarak düşmüş olayım. Yani 57 derecede az-orta pişmiş etinizi tavadan ya da mangaldan aldıktan sonra 5 dakika beklettiğinizde 62-63 derece orta pişmiş bir etle karşılaşırsanız şaşırmayın. Etlerin içindeki sular bu pişirme işleminin etkisiyle kaynar sular gibi sıcak olurlar ve eti dinlendirirken de etin içini pişirmeye devam ederler.