Evinizde, mutfağınızdan çıkan tüm meyve ve sebze artıkları ile kompost üretimi yaparak yine kendi ürettiğiniz bitkilere besin olarak geri dönmelerini sağlayabilirsiniz. Kompost üretimi oldukça kolay olmakla birlikte, prensip olarak bahsettiğimiz kabukların toprakla karıştırılarak çürümeye tabi tutulması işlemi ile elde edilir. Bu çürüme işlemi sonucunda meyve ve sebze atıklarındaki besinler tekrar toprağa karışırlar ve birkilerimiz için de faydalı mineraller olarak besin değeri görürler. Özellikle muz kabuğu gibi mineal açısından zengin (potasyum) bileşenler sayesinde kompostların bitkiler için besleyicilik değeri de artmış olur. Ama aklınıza gelebilecek tüm meyve ve sebze artıklarını kompost içerisinde değerlendirebilirsiniz.
Kompost hazırlarken kullanabileceğiniz bir diğer malzeme de, bitkilerin yapraklarıdır. Hangi bitkiye ait olduklarının farkı yoktur, ama kompost üretimi içerisinde yer alması faydalıdır.
İnternette satılan kompost kovalarından satın alabileceğiniz gibi, evinizde zaten yer alan 10 litre gibi boyutlardaki kapaklı kovalar da kompost hazırlayabilmek için işinizi görür. Ama balkonda kompost hazırlarken, çürüme işlemi esnasında ortaya çıkacak kötü kokunun yayılmaması için ağzının mutlaka kapalı olduğuna ve herhangi bir yerinde delik olmaığına emin olmalısınız.
Kompostunuzu hazırlarken toprak, yaprak, meyve-sebze artıkları eklendikten sonra su eklemelisiniz. En alt ve en üst katmanları toprak yaptığınızda çürüme sürecini daha fazla hızlandırmış olursunuz, ayrıca kabınızın da ağzını iyice kapattığınızdan emin olmalınız. Gölge ve karanlık bir ortamda 3-4 ay gibi bir süre bekledikten sonra kompostlarınızı elekten geçirerek alabilirsiniz ve saksı bitkilerinizde %20 kompost ve %80 de toprak olacak şekilde kullanabilirsiniz.
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer yazılar için;
bkz: En kaliteli solucan gübresi markası hangisi?
bkz: Saksı bitkileri için katı ve sıvı gübre tavsiyeleri
bkz: Solucan gübresinin içinde solucan olur mu?
bkz: Sıvı Solucan Gübresi Bitkilere Nasıl Uygulanır?
bkz: Bitkilere gübre yerine süt verilebilir mi?
bkz: Solucan gübresi bitkilere hangi ayda uygulanmalıdır?