Bizdeki mangal kültürü artık youtube ve instagram'ın da etkisi ile yavaş yavaş özellikle ABD'deki barbekü kültürüne evrilmeye başladı. İnsanlar arabalarının bagajlarında taşıdıkları porttif kömürlü mangallarda anam babam usulü köfte yapmakla yetinmek yerine bahçelerinde sabit olarak kullanabildikleri barbekülerde et fümelemek ya da steak pişirmek gibi incelikleri uygulamaya başladılar. Dolayısıyla artık barbekülerin de birer karakteri ve çeşitleri olduğunu öğrenmeye başlamış olduk. Kendi adıma barbekü hobisini son 1-2 yılda edinmiş birisi olarak önceleri soru sorduğum bu mecrada zaman buldukça öğrendiklerimi paylaşmaya çalışıyorum.
Barbekü çeşitleri literatürde beşe ayrılıyor. Bu barbekü tiplerini ve Türkiye'de satılmakta olan popüler barbekülerin hangi sınıfa girdiklerini şöyle bir inceleyelim:
1. Kömürlü Mangallar (Charcoal Grills): Kömürlü mangallara genel olarak verilen isim olmasına karşın genel olarak kastedilen daha portatif boyutlardaki küçük mangallardır.
2. Kettle tipi Kömürlü Mangallar (Charcoal Kettle Grills): Weber markasının da dahil olduğu ve küre biçimindeki üstten kapaklı barbekülere genel olarak verilen isimdir. Farklı boyutlarda olabilirler ve genel olarak alttan tek bir hava girişine ek olarak kapağın bir yanındaki tek bir hava çıkışı vardır. Böylece fırın gibi kullanılabilirler ve pişirme işlemlerine ek olarak ters mühürleme ve fümeleme işlemlerinde de kullanılabilirler.
3. Yumurta tipi mangallar (Kamado Grills): Kettle tipindeki barbekülere kıyasla daha derin barbekülerdir. Tütsüleme işlemlerinde derinlemesine daha fazla alana sahip oldukları için uzun süreli fümeleme işlemlerinde güzel sonuçlar alınabilir. Fiyat olarak ise seramik smoker'lar olarak da bilindikleri için daha tuzludurlar.
4. Pellet Grills: Dikdörtgen prizması biçiminde ve hacmen büyük olan barbekülere verilen isimdir. Bizdeki Guruss ve Korp gibi popüler barbeküler de bu sınıfa dahildirler. Hava giriş ve çıkışlarından dolayı içerisindeki ısı miktarı asimetriktir, ancak bu sayede ters mühürleme işlemleri ve fümeleme işlemleri için daha fazla alan kullanılabilmiş olur. Tabanın geniş olması sayesinde ateş istenilen bölgelere konularak istenen et türü istenildiği gibi pişirilebilir. Aksesuar çeşitliliği açısından da zengindir.
5. Gazlı barbeküler: kömürlü barbeküler yerine daha pratik ve kullanımı kolay bir çözümdür. Kömür ya da odun ateşinde et pişirmekten özellikle keyif alan birisi değilseniz bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz.
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer başlıklar için;
bkz: Kömürlü Mangal Olarak Karp vs Guruss vs Weber Hangisini Almalı?
bkz: Somon Füme Mangalda Nasıl Yapılır?
bkz: Gerekli barbekü aksesuarları listesine tavsiyeler
bkz: Weber ve Guruss için şiş çevirme motoru tavsiyesi
bkz: Bahçe için kaliteli mangal tavsiyesi
bkz: Uzun süre yanan mangal kömürü tavsiyesi