Basketbolda beş farklı pozisyon var ve her bir pozisyonun defansif ve ofansif olarak farklı görevleri bulunuyor. Dolayısıyla her bir pozisyonda görev alan oyuncuların da bu görevleri karşılama özelliklerine göre hangi pozisyonda daha verimli olacakları seçiliyor. Bazı oyuncular birden çok pozisyonda oynayabildikleri için hibrit olarak isimlendirilen basketbol pozisyonlarına da yine bu yazıda kısaca yer vereceğim.
Point Guard (PG) - Oyun Kurucu [1 Numara]
Oyunu kuran, topu kendi alanından alarak kaptırmadan karşı alana süren ve takımın taktiklerine göre hücum oyununu kuran oyuncudur. Pas yetenekleri çok iyi olmalıdır ve oyunu okuma yeteneği ile bir adım sonrasını öngörebilmelidir. Rakibin savunmasına göre savunma sistemlerini analiz ederek açıklarını bulabilmeli ve takımına sayı kazandıracak oyunu kurabilmelidir. Ayrıca şut yetenekleri de oldukça yüksektir.
bkz: NBA Tarihinin En İyi 1 Numaraları (Oyun Kurucuları)
Shooting Guard (SG) - Şutör Gard [2 Numara]
Top sürme ve şut kullanma yetenekleri çok iyi olan oyunculardır ve oyun kurma konusunda Point Guard'lara da yardım ederler. Dolayısıyla Point Guard'larda olan top hakimiyeti ve oyun zekası gibi ihtiyaçlar Shooting Guard için de geçerlidir.
bkz: NBA Tarihinin En İyi 2 Numaraları (Şutör Guard)
Hem 1 numara, hem de 2 numara pozisyonunu oynayabilen oyunculara ise Combo Guard adı verilmektedir.
Small Forward (SF) - Kısa Forvet [3 Numara]
Takımdaki kısa forvettir ve genellikle takımın en çok koşan oyuncularından birisidir. Hücum organizasyonlarında sıklıkla kısa ve uzun mesafeli şutlar kullanması gerekir.
bkz: NBA Tarihinin En İyi 3 Numaraları (Kısa Forvetleri)
Hem Shooting Guard, hem de Small Forward pozisyonlarında oynayabilen oyunculara ise Swingman adı verilmektedir.
Power Forward (PF) - Uzun Forvet [4 Numara]
Defansif ve ofansif olarak rebound alabilen, pota altında ve çevresinde etkili olan ve şut kullanabilmesine ek olarak birebir oyunlarda da etkili olması gereken oyunculardır.
bkz: NBA Tarihinin En İyi 4 Numaraları (Uzun Forvetleri)
Hem Smaal Forward, hem de Power Forward pozisyonlarında oynayabilen oyunculara Cornerman (Stretch Four) adı verilmektedir.
Takımların maç sonundaki kritik hücumlarında ya da 24 saniyelerinin sona ermesinde oyun kurucu gibi oynayabilen Power Forward ve Small Forward oyuncularına da Point Forvet adı verilir.
Pivot Center (C) - Pivot [5 Numara]
Takımın en uzun ve fiziken güçlü oyuncuları pivotlardır. Defansif ve ofansif olarak rebound'ları almak ve hücumda pota altında etkili olarak sayı yapmak asıl görevleridir. Savunma yaparken rakibin pota altında sayı bulmasının engellenmesi ve şutlarının bloklanması da yine pivotlardan beklenir. Takım hücumdayken takım arkadaşlarını savunmadan perdeleme ile kurtarmak ve koridor açmak da yine fiziklerinden dolayı pivotların görevidir.
bkz: NBA Tarihinin En İyi 5 Numaraları (Pivotları)
Hem Power Forward, hem de Pivot Center pozisyonlarında oynayabilen oyunculara da Forward-pivot (Big man) adı verilir.