Bu bilgiyi özellikle büyüklerimiz daha iyi bilirler, çünkü şehir hayatında hiç tavuk görmemiş ve yumurta üretimi konusunda bilgi almamış oluyoruz. Yumurtaların kabukları aslında tamamen genetik bir olaydır. Beyaz renkli tavuklar beyaz renkli yumurta üretirler; kırmızı ve kahverengi renklerinde olan tavuklar ise kahverengi renginde yumurtlarlar. Yani kahverengi yumurtaların köy yumurtası olup da beyaz yumurtaların fabrikasyon olması gibi bir durum aslında yok. Ama bu demek değildir ki her yumurta da aynı besin değerlerine sahip olsun, işte bu aşamada da devreye tavuk ırkları giriyor.
Tavukların farklı renklerde olmaları, genellikle farklı türlere ait olmalarından kaynaklanıyor. Bazı tavuk cinsleri daha üretken, daha fazla yumurta veriyor ya da yumurta büyüklükleri farklı oluyor. Buna karşılık verimli oldukları dönemler, az yumurta verip de etinin lezzetli olması, hastalanma riskleri ya da kavgacı olma durumları farklı olabiliyor. Üreticiler de kendi yatırımları karşılığında en iyi üretimi alabilmek için bu şekilde hangi cins tavuğu yetiştireceklerine karar vermiş oluyorlar.
Araştırmalara göre kahverengi yumurtaların, besin değerleri açısından (omega-3 gibi) beyaz yumurtalara göre daha zengin olduklarını gösteriyor. Ancak bunun ötesinde beyaz yumurta ile kahverengi yumurta arasında belirgin bir besleyicilik ya da lezzet farkı bulunmamaktadır.
Editör editi: sitedeki benzer başlıkları aşağıdaki bağlantlardan görebilirsiniz.
bkz: Tavuk Çiftliğini Korumak İçin Köpek Cinsi Önerisi
bkz: Yumurtanın Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır?
bkz: Yumurta Dolapta Bozulmadan Kaç Gün Durur?
bkz: Yumurta Zehirlenmesi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
bkz: Atak-S Tavuk Yetiştiriciliği İçin Kümes Tavsiyesi
bkz: Tavuklar Uçabilir mi?
bkz: Tüm Tavuk Nasıl Marine Edilir?
bkz: Gerçek tavuk döner istanbul'da nerede yenebilir?
bkz: Tavuk Pişirmeden Önce Yıkanır mı?