Bugün yazdığım bir diğer yazı da bkz: Nane bitkisi nasıl çoğaltılır?
Biberiye bitkisini de özellikle et marine etmek için kullanıyorum ve taze biberiye lazım olduğunda hiçbir yerde bulunmuyor. Daha önce de sitede birisi bkz: Biberiye bitkisi evde nasıl yetiştirilir? yazısını paylaşmış ama biberiye çoğaltımına değinmediği için bu başlığı da ben açmak istedim.
Biberiye bitkileri, çoğu süpermarkette ya da bahçe bölümü olan strore'larda saksılar içinde satılan ve hesaplı bir bitki. Ben de 10 TL gibi bir para vererek bir saksı içinde biberiye satın aldım ve çoğaltmak için de biraz büyümesini bekliyorum. Biberiyelerinizi çoğaltmak için yapraklı dallarını kesmek ve toprağa gömmek yeterli oluyor. Bu sayede evinizde sürekli olarak taze biberiye bulundurabilir ve her istediğinizde kopararak alabilirsiniz. Bahçeniz olmasa bile saksıda biberiye yetiştirerek yeterince biberiyeyi sürekli evinizde bulundurmuş olmanız mümkün.
Biberiye çoğaltmak için tohum yolunu seçenlerin genellikle başarısız olduklarını ve internette satılan biberiye tohumları için olumsuz yorumlar yazdıklarını gördüm. Ama biraz dallanmış olan biberiyelerden çelik yapmak oldukça pratik ve biberiyeler de kolay köklenen bitkiler oldukları için çelik uygulamalarına güzel yanıt veriyorlar.
Dilerseniz kendi ürettiğiniz biberiyelerden her yıl bir miktarını düzenli olarak kurutarak kendi biberiye baharatlarınızı da kendiniz üretebilirsiniz. Biberiyenin baharat olarak kullanımı da hem et, hem de sebze yemeklerine oldukça yakışmakta. Hatta biberiye bitkisinin kullanım alanları kadar çeşitli ki belki beslenme dışında bile faydalarını görebilirsiniz.
Editör editi: benzer içerikler için;
bkz: Limon yetiştirmek için saksı tavsiyesi
bkz: Balkonda Saksıda Zeytin Yetiştirmek Mümkün mü?
bkz: Evde saksıda sarımsak çimlendirmek ve yetiştirmek
bkz: Leylandi Üzerindeki Beyaz Noktalar Mantar Olabilir mi?
bkz: Leylandi tohumları ne zaman toplanır ve ekilir?
bkz: Fesleğen Bitkisi Neden Kurur?