5.00 / 1 oy

Bitkilerin yaprakları neden kurur?

Bitkilerde yaprakların uç kısımlarından başlayarak yaprağın tümüne yayılan kurumalar, sanılanın aksine sadece su yetersizliğinden kaynaklanmaz. Bu yazıda da öncelikle kuruyan yaprakların neden kurudukları konusunda bilgi vermek ve bu saatten sonra bitkiyi kurtarmak ve yaprak kurumalarının önüne geçmek için neler yapmanız gerektiği konusunda bilgi vermek istiyorum.

Öncelikle eğer bir bitkinin bir yaprağı kurudu ise bu yaprağın düzelme şansı yoktur. Yani kuruduktan sonra tekrar yeşeren bir yaprak maalesef yok. Kurumanın olası gerekçelerine bakmadan önce mevcut kurumuş yaprakları ne yapmamız gerektiği konusunda bilgi vermel istiyorum. Bildiğiniz gibi bitkilerin gövdelerinde ya da yeşil yapraklarında kesim işlemleri yapmak, bitkilerde yaralar oluşmasına neden olacağı için kurumuş yaprakları kurumuş bölgelerinden kesmek gerekiyor. Böylece bitki, yarasını tamir etmekle uğraşmayacak ve kurumalar da bu şekilde yaprakta ilerlememiş olacak.

Peki bir bitkinin yaprağı neden kuruyabilir, senaryolar üzerinden bu sebeplere bakalım.

- Bitkilerin az su alması durumunda yaprakları kuruyabildiği gibi fazla sulanmaları durumunda da yine yaprakları kuruyabilir. Doğru su miktarını ve döngüsünü zamanla yapacağınız sulama değişiklikleri ile tespit etmeniz gerekir

- Eğer bitkinin toprağında su birikiyorsa, bu da bitki köklerinin çürümesine ve sonuç olarak da yaprakların kurumaya başlamasına neden olur. Saksı bitkilerinde de drenajlı bir saksı kullanmaya özen göstermelisiniz (bkz: Plastik saksılar için drenaj nasıl yapılır?)

- Saksıların topraklarında köklere zarar veren zararlılar ya da böcekler olabilir, hatta yaprakların da arka kısımlarında gözle zor seçilebilen böcekler olabilir. Bu gibi durumlar için zirai ya da organik ilaçlamalar yapabilirsiniz (bkz: Saksı bitkileri için bitki ilacı önerileri ve bkz: Saksı toprağındaki böcekler nasıl yok edilir?)

- Bitkiler, topraktan beslenmek ihtiyacındadırlar ancak saksılardaki topraklara besin eklemesi yapmadığımızda mevcut besinler biter ve bitkilerin yaprakları da kurumaya başlar (bkz: Saksı bitkileri için bitki besini önerileri ve bkz: Bakımsız balkon çiçekleri nasıl canlandırılır?)

- Salon bitkisi ise odanın nem oranının az olması ve havanın çok kuru olması. Eğer bitkilerin beslendiği oda kuru bir atmosfere sahipse, bitkinin sulamasına yapraklara fısfıs ile sulama da yapılması şeklinde desteklenebilir

- Bitkiler fotosentez yapabilmek için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar ancak her bitki aynı derecede aydınlığı ya da sıcağı sevmez. Bitkiler bulundukları konumda mutsuz ise (cam açık olduğu için esinti olabilir, pencerenin yakınında olduğu için fazla güneş ışığı alıyor olabilir vb.) bitkinin yerini değiştirmek ve bir süre bitkinin vereceği reaksiyonu gözlemlemek gerekir

Bitkinin genel sağlık durumunu analiz edebilmek için yeni sürgünlerine ve yapraklarına bakmak gerekir. Eğer bitki çiçek vermeye devam ediyorsa ve yeni yaprakları da yeşil ve diri ise yapılan tedavi işe yaramış demektir. Ancak bitki yeni yapraklar vermiyorsa, ya da yeni yaprakları da hemen kuruyorsa ve cılız kalıyorsa tedavi işe yaramamış ya da bitkinin neden kuruduğu doğru tahmin edilememiş demektir.

eliff

05.04.2021 10:18

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Bitkilerin yaprakları neden kurur?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.