Arduino ile devreler tasarlamaya ve bir yandan elektronik öğrenmeye, bir yandan da öğrendiklerimi nota dökerek pekişmesini sağlamak amacıyla buraya yazmaya devam ediyorum. Elektronik devrelere ilk başladığınızda temel tanımları anlamaya ve düşüncelerinizi bu teoriler üzerinden anlamlandırmaya daha fazla özen gösteriyorsunuz. Elektrik akımları da bu temel varsayımlardan birisi. Birçok kaynak elektrik akımlarının pozitiften negatife, birçok kaynak da negatiften pozitife doğru gittiğini ifade ediyor. Elektronların negatiften pozitife doğru hareket ettikleri ifade edilse de geleneksel elektrik akımı teorisi bu akımın pozitiften negatife doğru gider şeklinde ifade ediyor. Kafa karıştırmadan her ikisinin de Arduino devreleri ölçeğinde aynı olduğunu ve fark yaratmayacağını anlamamız için aşağıda tek bir led yakmak için iki farklı devre tasarımı paylaşıyorum. İlkinde direnç pozitif kutba; ikinci devrede ise negatif kutba bağlı ve her ikisi de birebir aynı şekilde çalışacak şekilde sonuç veriyor.
Örnek 1: Anod kutuptan bağlanmış direnç ile led yakmak
Örnek 2: Katod kutuptan bağlanmış direnç ile led yakmak
Hatalı Uygulama: Direnç kullanmadan Arduino'ya led bağlamak
Uyarı mesajını görebilmeniz için ayrı bir ekran görüntüsü paylaşıyorum: Önerilen maksimum değer 20.0 mA iken LED'den geçen akım 53.5 mA olur. LED'in kullanılabilir ömrü azalabilir. Bu uygulamayı (yapmayın) yanlışlıkla gerçek Arduino devresi üzerinde yaparsanız da led lambanız ya da Arduino kartınız hasar görebilir.
Bizim örneklerimizde kullandığımız basit devre tasarımlarında devrenin herhangi bir noktasındaki akımın aynı olduğunu varsayabiliyoruz, bu sebeple akımın negatiften pozitife ya da pozitiften negatife doğru gidiyor olmasının bu seviyede bir farkı kalmamış oluyor. Dolaısıyla da kullandığımız direnci ister anod (pozitif) kutba, istersek de katod (negatif) kutba bağlamamız bir şey değiştirmemiş oluyor.