5.00 / 1 oy

DHCP Nedir?

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ üzerindeki istemcilere (bkz: Sunucu (Server) ve İstemci (Client) Nedir?) dinamik olarak IP adresi atama görevinden sorumlu protokoldür. DHCP'nin işleyişini anlayabilmek için ön bilgi olarak bilmenizde faydalı olan bazı yazıların linklerini aşağıya ekliyorum.

bkz: NAT (Network Address Translation) Nedir?

bkz: IP Adresi Nedir?

bkz: internet nedir?

bkz: DNS Nedir?

bkz: TCP Nedir?

bkz: Network (Bilgisayar Ağı) Nedir?

Bir ağa bağlanmış olan her cihazın, birbirleri ile iletişim kurabilmeleri için birer IP adresi olmak zorundadır. Cihazların IP adresi alabilmeleri için aşağıdaki iki yöntemden birisini kullanması gereklidir:

- Statik IP adresi vermek

- Dinamik IP adresi vermek

Statik IP adresi, network yöneticisi ya da cihaz kullanıcısı tarafından elle (manuel) verilmesi gereken IP adresidir. Statik IP adresi vermekle birlikte ağa uygun şekilde subnet mask ve default gateway için de geçerli IP adresleri girilmelidir. Gerekli durumlarda DNS sunucusu için de bir ya da iki adres yazmak gerekebilir. Bu manuel IP bilgisi girme işlemi iki nedenden ötürü zordur. Birincisi, her bir IP adresi benzersiz olmak zorundadır, yoksa IP çakışması olur ve cihazlar iletişim kuramazlar. İkincisi ise çok sayıda cihazın bulunduğu ağlarda statik IP girme ve yönetme işlemi zamansal açıdan büyük bir kaynak gerektirmektedir.

Dinamik IP adresi ise cihazın (istemci) DHCP sunucusundan otomatik olarak uygun bir IP adresi alabilmesi ile sağlanır. DHCP sunucusu, dinamik IP adresi ataması yaparken bununla birlikte subnet mask, default gateway ve dns sunucusu atama işlemlerini de otomatik olarak gerçekleştirir.

Windows işletim sistemi kurulu bilgisayarlarda DHCP'nin aktif olup olmadığını kontrol etmek için komut satırından aşağıdaki komutu yazabilirsiniz.

ipconfig /all

windows cmd dhcp

Atanan IP adresi bilgileri de komut satırı içinden görüntülenebilir.

Belirli cihazlar için MAC adresleri üzerinden referanslama yaparak sabit IP adresi rezervasyonu yapma işlemi de yine modem, router ve sunucu gibi DHCP sunucusu görevini üstlenen cihazların DHCP menülerinden yapılmaktadır. Böylece örneğin bir mağazada sabit IP adresi alması gereken kasa gibi bir istemcinin her seferinde aynı private IP adresini alması sağlanmış olur.

Faydalı olacak bazı diğer bağlantılar:

bkz: MAC adresi ile IP adresi arasındaki fark nedir?

bkz: Modem IP Adresi Nasıl Bulunur?

bkz: CMD ile IP Adresi ve Ağ Bilgileri Nasıl Öğrenilir?

 

networkman

15.02.2021 00:31

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
DHCP Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.