Bugün elektrikçimden öğrendiğim ve çok şaşırdığım bir bilgiyi paylaşmak istiyorum, dimmer'li ayarlanabilir aydınlatma sistemleri bildiğiniz gibi çevirmeli bir aydınlatma açma butonuna sahip olur ve dimmer'i çevirdikçe ışığın şiddeti artmaya başlar ve en kısık seviyeden en parlak seviyeye kadar da istediğimiz ışık şiddetinde yanabilmesi sağlanır.
Evdeki aydınlatmaların bir kısmını dimmer kullanarak değiştirmeyi planlıyordum, bu planlamamım amaçlarından birisi de dimmer kullanarak bazı odalarda sürekli yanan lambaların daha kısık seviyede yanarak elektrik tüketimi yapmama da fayda sağlamaktı. Mantık olarak bir ampulü biraz çalıştırınca daha az yakması gerekir değil mi? Maalesef öyle değilmiş.
Birincisi, her ampul ya da spot ile dimmer'li sistem kullanılamıyormuş. Bildiğimiz klasik ampuller (halojen ampul) dimmer sistemlerini destekliyorlar ama bildiğimiz gibi çok fazka elektrik tüketiyorlar. Led ampuller ise dimmer ile birlikte kullanılamıyorlar. Daha doğrusu dimmer ile birlikte kullanılabilen led ampuller de var ancak çok pahalılar.
İkincisi, dimmer sistemleri şebekeden daha az elektrik çekme prensibi ile çalışmıyorlar. Ampuller, dimmer'dan ne kadarlık bir yüzde ile yanması gerektiği bilgisini alıyorlar, dimmer ise üzerindeki dirençler vasıtasıyla kendilerine tam güçle gelen elektriğin bir kısmını absorbe ediyorlar. Yani tam güç elektrik tüketmeye devam ederken daha kısık bir aydınlatma elde etmiş oluyorsunuz, tabi en azından eğer amacınız dimmer kullanarak tasarruf etmek ise durum bu oluyor.
Çözüm olarak led ampuller kullanmaya geçtim ama dimmer'li led ampullere o kadar para vermek istemediğim için klasik aç kapat usulü anahtarlar kullanmaya devam ediyorum. Belki internetten kontrol edilebilen iot ampuller daha kolay alınabilir duruma gelirlerse bir sonraki aşamada bu ampulleri tüm odanın aydınlatmasında kullanmayı düşünebilirim.