Cırcır böceği sesi ile hava sıcaklığı arasındaki ilişki nedir? yazımda da bahsettiğim Dolbear Yasası'nı keşfettikten sonra çok ilginç buldum ve kendi başlığı altında da bulunması gerektiğini düşünerek tekrar bilgi vermek için bu başlığı açıyorum.
Cırcır böcekleri, sürekli olarak cırlama sesi çıkartan ve adını da bu özelliklerinden alan bir böcek türüdür ve aslında çıkarttıkları sesler, hava sıcaklığı arttığında vücutlarını serinletmek amacıyla yaptıkları bir korunma refleksidir. Amerikalı fizikçi Amos Dolbear tarafından 1897 yılında kaleme alınan The Cricket as a Thermometer (Bir Termometre Olarak Cırcır Böceği) makalesinde paylaşılan keşfe göre cırcır böceklerinin vücut sıcaklıklarını hep sabit bir sıcaklıkta tutmak istemelerinden dolayı hava sıcaklığı arttıkça çıkarttıkları cırlama sesi sayısı da artar. Hatta cırcır böcekleri bu serinleme refleksi konusunda o kadar hassastırlar ki, çıkarttıkları cırlama sesinden hava sıcaklığı tespiti bile yapmak mümkündür.
Cırcır böceklerinin çıkarttıkları ses frekansı ile hava sıcaklığı arasındaki ilişki ilk kez 1881 yılında Margarette W. Brooks tarafından tespit edilmiştir. Ancak Dolbear Yasası'na göre cırcır böceklerinin cırlama sayılarından yola çıkarak hava sıcaklığını tespit etmek mümkündür.
Dolbear Yasası'na göre o esnadaki hava sıcaklığı şu şekilde bulunabilir:
Hava Sıcaklığı = 8 saniyede cırcır böceğinin kaç kere kanat sesi çıkardığı + 5
Son derece ilginç ve kullanışlı bir bilgi olduğu için benim çok hoşuma gitti.
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer başlıklar için;
bkz: Cırcır böceği nasıl susturulur?
bkz: Evde Brisket Yapmak İçin Kasaptan Almam Gereken Et Nedir?
bkz: Lassie Olarak Bilinen Köpeğin Gerçek Cinsi Nedir?
bkz: 90'ların En Efsane Çizgi Filmleri
bkz: Munchausen by proxy sendromu nedir?
bkz: Godwin Kanunu Nedir?