E-ticaret konusunda özellikle pandeminin de etkisi ile hem ülke, hem de dünya olarak geldiğimiz noktada artık insanlar en ufak siparişlerini bile internet üzerinen verir oldular ve e-ticaret'e girmeyen işletmeler de ayakta kalamayacaklarını fark ederek holdinginden kobisine kadar elektronik ticarete merhaba dediler. E-ihracat ise adından da anlaşılabileceği gibi elektronik ihracat anlamına geliyor ve internet üzerinden (internet sitesi, uygulama vb. online kanallar) ihracat yapma mantığına dayanıyor.
Yurt içinde n11, hepsiburada, gittigidiyor vb. elektronik mağaza (sanal mağaza) açabildiğiniz internet siteleri gibi uluslararası pazarda da satış yapabileceğiniz benzer platformlar bulunuyor. Örneğin ürünlerinizi amazon.com'da ya da etsy'de (benzersiz ve özel tasarım ürünler için) satarak tüm dünyadan herkesin görebilmesini ve sipariş verebilmesini sağlayabilirsiniz.
E-ihracat konusunda hem perakande, hem de toptan olarak ciddi avantajlar ve kolaylıklar mevcut. Özellikle vergi avantajları, gümrük işlemlerinin kolaylaşması ve döviz bazlı olarak getiri sağlayacak olmak e-ihracata olan ilgili daha da artırıyor. E-ihracat, mikro ihracat olarak değerlendirilmektedir ve bu kapsamda yapılacak gönderinin üst ağırlık limiti 300 kg. ile sınırlıdır ve satış rakamı da en fazla 15.000 Euro olabilir.
Koronavirüs pandemisinden sonra e-ihracat yapabilmek için gerekli işlemler daha da kolaylaştırılmıştır. Gümrük işlemleri için gerekli beyanname Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi olarak adlandırılmaktadır ve online olarak düzenlenebilmektedir.
Peki hazırladığımız bir kargoyu yurt içinde herhangi bir ile göndermek ile yurt dışında herhangi bir ülkeye göndermek arasında prosedür olarak ne gibi farklılıklar vardır diyecek olursanız, yine gönderilerimizi kargo firmaları üzerinden başlatmaktayız, ancak kargo firmalarına gönderilerimiz için gerekli yetkilendirmeyi vermemiz gerekiyor ve bu yetkilendirme belgesine de dolaylı temsil yetki belgesi adı veriliyor. Gönderiyi şirket olarak yaptığımız için bir kereye özgü olmak üzere de imza sirkülerimizin bir kopyasını kargo şirketine verdiğimizde kargolarımız antrepoya kaldırılır. Ayrıca gönderilerimizin faturalarını da yine kargo firmasına çeki belgeleri ile birlikte teslim etmemiz gerekiyor.
Editör editi: bazı benzer başlıklar için;
bkz: Etsy'de satış yapmak ve para çekmek için gerekenler
bkz: E-Ticaret Sitelerinde Olumsuz Yorumların Yayınlanmaması
bkz: E-Ticaret sitesi açarken nereye kayıt olmak gerekir?
bkz: Ticaretin altın kuralları nelerdir?
bkz: E-Ticaret için kargo firması ile anlaşmak
bkz: Ticaret nasıl yapılır?