E-Sim (Embedded Sim) teknolojisi yurt dışında bazı operatörlerin bu teknolojiyi desteklemeleri ile birlikte kullanılmaya başlanmıştı. Türkiye'de ise son günlerde Vodafone'un e-sim desteklemeye başladığına ilişkin yazılar okumaya başladım. Öncelikle bilmeyenler için e-sim teknolojisi, adından da anlaşılabileceği gibi gömülü sim kart anlamına geliyor. Peki nereye gömülü? Bildiniz, telefona gömülü. Dolayısıyla da e-sim teknolojisine geçmeyi düşünüyorsanız akıllı telefonunuzun da e-sim desteklediğinden emin olmalısınız. Güncel iphone, samsung, google pixel ve huawei modelleri e-sim teknolojisini destekliyor ancak birkaç yaşında olan bir telefonunuz varsa öncelikle internetten telefonunuzun e-sim desteği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ama macos ya da android kullanıyor olmanızın, e-sim kart kullanmaya geçmek için bir farklılığı bulunmuyor.
Peki e-sim teknolojisi hayatımıza ne katacak? Artıları ve eksileri nelerdir diye soracak olursanız okuduklarımdan derlediğim bilgiler şu şekilde:
E-Sim Kart Kullanmanın Avantajları
- Birden çok hat kullanan ama tek sim kart girişi olan telefon kullanan kişiler artık e-sim kart ile tek telefonda birden fazla hat kullanabilecekler
- Aynı anda hem fiziki sim kart, hem de e-sim kart kullanmak mümkün
- E-Sim kart kurulumları, telefon operatörlerinden alınacak bir QR kodun telefona tanıtılması ile gerçekleşecek. Özellikle sık sık yurt dışı seyahati yapan kişiler için büyük bir kolaylık anlamına geliyor bu.
- Akıllı saatlere ve LTE destekli cihazlara da artık bağımsız birer telefon özelliği kazandırılabilmiş olacak.
E-Sim Kart Kullanmanın Dezavantajları
- Sadece e-sim kart kullanan kişilerin telefonlarının çalışmaz hale gelmeleri durumunda eskisi gibi sim kartı çıkartıp farklı bir telefona takarak kendi numaraları üzerinden iletişim kurmaya devam edebilmeleri mümkün olmayacak, operatörlerinden yeni bir e-sim talep etmeleri gerekecek.
Önümüzdeki aylarda tüm operatörlerin aktif olarak e-sim kart destekleyeceklerini ve bu teknolojinin de kısa bir bir süre içinde hepimiz için standart bir teknolojiye dönüşeceğini tahmin ediyorum.