Entropi, fizikteki düzensizliği ve rassallığı ifade etmek için kullanılan terimdir. Tüm sistemlerde az ya da çok olmak üzere bir düzensizlik vardır ve düzensizlik arttıkça entropi de doğru orantılı olarak armış olur. Entropinin artması ise enerjinin israfı anlamına gelir. Termodinamiğin ikinci yasası olarak da bilinir.
Gündelik yaşamda kullandığımız entropi ifadesi ise daha çok felsefenin ilgi alanına girer ve doğadaki her sistemin bozulma, düzensizliğe geçme ve daha az enerji harcama yönüne doğru değişmeye eğilimli olduğunu ifade eder. Tüm sistemler, topluluklar, bireyler zaman içerisinde düzensizliğe ve daha az enerji harcama düzenine evrilmeye eğilimlidir ve bu düzensizliğin (enerji israfının) ölçüsü de entropi ile ölçülür. Düzensizlik ve rassallık ise her sistemdeki vakıf olunmayan bilgi olarak düşünülebilir. Buradaki eksik bilgi ise ölçemediğimiz nicelikler ile zamana bağlı eksikliklerden kaynaklanır.
Felsefi olarak her şeyin zaman içerisinde sıfır enerjiye gitme eğiliminde olmasının birçok örneği üretilebilir. Örneğin her insanın bir zaman sonra öleceği ve sıfır enerji noktasına ulaşacağı, her arkadaşlığın zaman içerisinde sıfır iletişim noktasına varacağı, her restoranın bir noktadan sonra kalitesini düşürüp iflas edeceği, her bitkinin eninde sonunda kuruyacağı aslında entropi yasalarının felsefi örnekleridir.
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer başlıklar için;
bkz: Işık hızı geçilirse ne olur?
bkz: Oksijenli Su (Hidrojen Peroksit) Nedir?
bkz: Türevi kim buldu ve türev ne işe yarar?
bkz: Alkol kaç derecede donar?
bkz: Standart Sapma Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
bkz: Giffen paradoksu nedir?