5.00 / 1 oy

Epistemoloji Nedir?

Epistemoloji, kısaca bilgi felsefesi anlamına gelir ve bilginin niteliği, yapısı, gerçekliği, geçerliliği, göreceliliği ve elde edilmesi konuları ile ilgilenir.

bkz: Ontoloji Nedir?

bkz: Diyalektik Nedir?

bkz: Metafizik Nedir?

Episteme kelimesi yunanca bilgi; logos kelimesi ise bilim anlamına gelmektedir. Epistemoloji felsefesinin adının kökeni de bu iki kelimenin birleşiminden gelmektedir.

Epistemoloji'ye göre bilginin çeşitleri vardır ve bu bilgi çeşitleri kişilerin gündelik yaşamlarına dair sıradan bilgiler, sanatsal bilgiler, inançlara dair bilgiler, mesleki teknik bilgiler, bilimsel bilgiler ve felsefi bilgilerdir.

Epistemoloji'nin alt kırılımları olarak sınıflandırabileceğimiz bazı felsefi yaklaşımlar da vardır. Bazı felsefelere göre gerçek bilgiyi bulmak imkansızdır ve şüphecilik daim olmalıdır ya da gerçek herkes için aynı tutarlılıkta değildir ve görecelidir. Bilginin niteliği konusunda da farklı felsefe türlerinin farklı bilgi tanımları vardır. Pragmatizm (bkz: Pragmatizm Nedir ve Pragmatik Olmak Ne Demektir?) en faydalı bilginin en doğru bilgi olduğunu savunurken teoloji ile daha iç içe olan felsefelerde gerçek bilginin ancak maddi dünya için geçerli olabileceği savunulur.

bkz: Teizm Nedir ve Teist Kime Denir?

bkz: Agnostisizm Nedir ve Agnostik Kime Denir?

hasanhusami

01.02.2021 20:31

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

  • 1 Şubat 2021 22:35
    52

    60-70 yıl öncesine kadar birçok şehirde gazeteler haftalık olarak yayınlanır ve insanlar gelişmeleri bu periyotlarda takip ederlerdi. Finansal piyasalarda yatırım yapmayı düşünen bir bireysel yatırımcı geçen haftanın borsa grafiğine bakarak bugün alım satım yapma konusunda karar alırdı. İlerleyen zamanlarda önce gazeteler günlük olarak her eve girer oldu, sonrasında ise televizyonsuz ev kalmadı ve her akşam ana haber bültenlerinde o gün gerçekleşen olaylar yurt içinde ve yurt dışında anında öğrebilir oldu. Bugün internet sayesinde tarih boyunca tüm medeniyetlerin tarihleri, bugünün pop kültürü, bilimsel çalışmalar, siyasi hareketler, sosyal yapılar vb. gibi konularda anlık olarak bilgi sahibi olabiliyoruz. Öğlen gerçekleşen bir olayı anında twitter'dan gelen bildirimle görebiliyoruz ve 1 saat geç tweet atan twitter hesabını mağarada kalmış olmakla suçluyoruz. Akşamları televizyondan haber izlemek bile artık sadece sunucuların haberlere konu olaylara yorumlarını dinlemek için oluyor. Onlarca ya da yüzlerce kişi ile akıllı telefonumuzdaki uygulamalar üzerinden anlık olarak haberleşebiliyoruz. İkinci el bilgiye tahammülümüz kalmamış durumda ve şaşırma eşiğimiz o kadar yükseklerde ki gökten maymun yağsa şaşırmayacak durumdayız. Bilgi bu kadar hızlı ve önemsizleşmişken bilgi felsefesi açısından bu durumun yorumlanmasını merak ediyorum açıkçası.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Epistemoloji Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.