Epistemoloji, kısaca bilgi felsefesi anlamına gelir ve bilginin niteliği, yapısı, gerçekliği, geçerliliği, göreceliliği ve elde edilmesi konuları ile ilgilenir.
bkz: Ontoloji Nedir?
bkz: Diyalektik Nedir?
bkz: Metafizik Nedir?
Episteme kelimesi yunanca bilgi; logos kelimesi ise bilim anlamına gelmektedir. Epistemoloji felsefesinin adının kökeni de bu iki kelimenin birleşiminden gelmektedir.
Epistemoloji'ye göre bilginin çeşitleri vardır ve bu bilgi çeşitleri kişilerin gündelik yaşamlarına dair sıradan bilgiler, sanatsal bilgiler, inançlara dair bilgiler, mesleki teknik bilgiler, bilimsel bilgiler ve felsefi bilgilerdir.
Epistemoloji'nin alt kırılımları olarak sınıflandırabileceğimiz bazı felsefi yaklaşımlar da vardır. Bazı felsefelere göre gerçek bilgiyi bulmak imkansızdır ve şüphecilik daim olmalıdır ya da gerçek herkes için aynı tutarlılıkta değildir ve görecelidir. Bilginin niteliği konusunda da farklı felsefe türlerinin farklı bilgi tanımları vardır. Pragmatizm (bkz: Pragmatizm Nedir ve Pragmatik Olmak Ne Demektir?) en faydalı bilginin en doğru bilgi olduğunu savunurken teoloji ile daha iç içe olan felsefelerde gerçek bilginin ancak maddi dünya için geçerli olabileceği savunulur.
bkz: Teizm Nedir ve Teist Kime Denir?
bkz: Agnostisizm Nedir ve Agnostik Kime Denir?