Öncelikle belirtmek isterim ki her ne kadar demir döküm peteklerin kullanımları eski tip evlerde kalmış olsa da ısıtabilme gücü açısından alüminyum tipindeki radyatör peteklerine göre daha yüksek bir ısıtma gücüne sahiptirler. Bu yüzden sadece görsel olarak değişiklik yapılması amaçlanıyorsa döküm kalorifer petekli radyatörlerin yerine alüminyum petekli radyatörlerin takılması, özellikle de yeterince ısınmadığından şikayet edilen evler için doğru bir seçim olmayacaktır.
Kalorifer peteklerinde çalışma prensibi olarak bir adet su girişi, bir adet de su çıkışı vanası vardır ve içeride gezen sıcak su da peteklerin ve dolayısıyla da evin ve odanın ısınmasını sağlamış olurlar. Bu vanalar karşı karşıya ya da üst üste yerleştirilmiş olabilirler.
Her kalorifer peteğinde yeri farklı olsa da bir adet su girişi ve çıkışı için vana vardır ancak eski tip kaloriferlerin bazılarında içeride biriken havayı alabilmek için purjör girişi bulunmaktadır. Purjör girişi (anahtar girişi) sayesinde purjör anahtarı adı verilen kelebek anahtar yardımıyla peteklerin içinde biriken havayı dışarı atabilmek ve tahliye edebilmek mümkündür.
Purjör girişi olan kaloriferler için de olmayan kaloriferler için de ilk yapılması gereken şey, hava tahliyesi esnasında su çıkışı da olacağı için ortalığı batırmadan temiz çalışabilmek için bir adet kova/leğen ve bol bol da bez bulundurmaktır. Sonrasında kaloriferin purjör anahtarı girişi varsa buradan purjör anahtarı ile; purjör anahtarı girişi yoksa da su girişi vanasını iyice kapattıktan emin olduktan sonra kalorifer rekorunu ingiliz anahtarı ya da kerpeten gibi bir el aletiyle kontrollü olarak gevşeterek bu tip kaloriferlerin havasını tahliye edebiliriz. Genel prensip olarak içinde hava olan kalorifer peteklerinde önce içindeki hava boşalır, sonrasında da kaloriferden su gelmeye başlar ve hava çıkışı da yavaş yavaş son bulur. Dolayısıyla kalorifer peteklerinden gaz akırken mutlaka gaz çıkışının devam edip etmediği de dinlenmelidir.
Merkezi sistem dairelerde hava aldıktan sonra ısınma biraz zaman alabilir ancak sıcak su sirkülasyonu sağlandıkça dakikalar ve saatler içerisinde almış olduğunuz havanın olumlu sonuçlarını gözlemleyebilirsiniz.
Eğer kalorifer peteğiniz yeni tip alüminyum radyatörlerden ise bkz: Yeni Tip Alüminyum Radyatörlerin Havası Nasıl Alınır?