Evde kedi beslemek çok keyifli ve huzur verici oldupu kadar aynı zamanda da büyük bir mesuliyet. Evinizde küçük bir çocuk varmışçasına evinizin düzeni ve eşyaların yerleşimi konusunda titizlenmeniz gerekiyor. Eşyalar problem değil deseniz bile asıl sorun zaten burada eşyalarınız değil, oyuncu kedinizin kendine zarar vermesi ihtimali asıl sorun. Bu yazıda kendi kedi beslemeyi öğrenme sürecimde edindiğim bilgileri ve öğrendiğim dersleri toparlayarak aktarmaya çalışacağım.
- Jilet, makas ve bıçak gibi sivri ya da delici keskin eşyaları ortalıkta bırakmamak
- Tuvalette klozet kapağını her zaman kapalı tutmak
- Sıcak cisimler konusunda her zaman dikkatli olmalısınız. Özellikle yemek yaparken kediniz ayağınızın altında oyun oynamak için size sataşıyor olabilir ve dikkatinizi çekebilmek için tezgaha da çıkabilir. Bu esnada sıcak su ve yağ içerebilecek tava ve tencere gibi mutfak eşyalarını olabildiğince ocağın arka gözlerinde korunaklı olarak kullanmaya özen gösterin.
- Elektrikli aletler de benzer şekilde tehlike unsuru olabilir. Örneğin evinizde lambader varsa kediniz lambaderin üzerine atlayarak devirebilir ve ampulü patlatabilir ya da daha tehlikelisi üzerine sıvı şeyler devirebilir. Bu yüzden devrilmeyeceğinden emin olduğunuz bir aydınlatma düzeni kurmalı ve üzerine dökülebilecek sıvı gibi şeyler karşısında sürekli olarak tedbirli olmalısınız.
- Pencerelerin ağzına kadar açık olmaması gerekiyor, yüksek olmasına güvenmeyin çünkü kendine eşyalardan hemen basamaklar bularak bir anda tırmanabiliyor. Çocuk kilidi kullanılabilir ama bu sefer de araya sıkışması tehlikesi var. Pencerenin hem açılmasını hem de kapanmasını önleyen çocuk kilitlerinden aynı anda monte ederseniz belki olabilir (bkz: Pencerelere Emniyet Kilidi (Çocuk Kilidi) Nasıl Takılır?).
- Balkon kapısının da açık bırakılmaması gerekiyor, buradan geçemez dediğiniz delikten geçebiliyor ve bazen siz kedinizi evin içinde sanarken balkonda kaldığını fark etmiyorsunuz bile
- Eve girip çıkarken zaten hemen kapıda biteceği için ona evin dışını keşfetme özgürlüğü sunmak da bir diğer tehlikeli durum
- Odaların kapısını kapatmamaya alışmak bizim için biraz zor oldu ama kedi sürekli olarak bir odada mahsur kaldığı için sonunda kapı kapatmaktan vazgeçmek durumunda kaldık. Kediler bir yerleri yaralandığında bunu köpekler gibi hemen gösterip yardım istemek yerine gururlarına yediremeyerek gizli gizli bir kutuya ya da dolaba saklanarak gizlemeye çalışabiliyorlar. Dolayısıyla odalarda mahsur kalabildikleri gibi dolapların içinde de mahsur kalabiliyorlar, hatta elin bile sığmadığı bulaşık makinesinin arasındaki delikten makinenin arkasına girmeyi başarmıştı bir keresinde. Kedi evin içinde kaybolduğunda bulabilmek için boynuna zil asmıştık da bu sayede orada olduğunu fark edebildik.
Konuyu aklıma geldikçe güncellemeye çalışırım yine, ama anlayabileceğiniz üzere bir kedi ile birlikte yaşamayı öğrenebilmek hiç de sandığınız kadar kolay bir süreç değil.