5.00 / 1 oy

Fazla Düşünme Sorunu (Overthinking Syndrome) Nedir?

Düşünmek... Bizi hayvanlardan ayıran en önemli özelliklerimizden biri de düşünebilmemiz. Hatta çoğu zaman karşımızdakini düşünme yetisine sahip olmadğı için eleştiririz. Fakat her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi "fazla düşünme sendromu" ya da "fazla düşünme sorunu" olarak adlandırılan "overthinking syndrome" da yarardan çok hem kendimize hem de karşımızdakine faydadan çok zarar vermekte. İlk bakışta iyi bir özellik gibi düşünülse de bir yerden sonra kişinin uykularının kaçmasına, depresif bir ruh haline bürünmesine yol açmakta. Ayrıca kişi aynı olay hakkındaki düşüncelerini karşısındaki belirli aralıklarla bahsettikçe karşısındaki bireylerin kendinden uzaklaştığını ya da sıkıldıklarını fark etmesiyle kısır döngüye girmektedir. 

Fazla düşünme sendromunu, bir olay hakkında kişinin sürekli kafa yorması, o düşünceyi ya da olayı aklından bir türlü atamaması ya da en ince ayrıntısına kadar düşünmesi olarak tanımlayabiliriz. Overthing sendromunu ikiye ayırabiliriz:

  • Birinci grup, geçmişte yaşadığı olaylardan bir türlü kopamayıp, keşkelerle ömrünü tüketen, sürekli bir pişmanlık yaşayan geçmiş odaklı kişiler.
  • İkinci grup ise gelecekte olması muhtemel olaylar ya da durumları kurgulayan ve endişe duyan gelecek odaklı kişilerdir.

Özellikle gelecek odaklı kişiler olayları çok fazla kurgulamak ve alternatif senaryolar üretmeleri sebebiyle bir yerden sonra gerçek ve kurgu algısında ikilemde kalabilmekteler. 

Belki şu an acaba ben de fazla düşünenler grubunda mıyım diye düşünüyor olabilirsiniz. Aşağıya fazla düşünme sorunu yaşayan kişilerin birkaç özelliğini yazıyorum. Eğer sizde de bu belirtiler varsa bir müddet farkındalığınızı arttırmaya çalışmanızı, eğer olmuyorsa da bir uzmana danışmanızı öneririm. 

  • "Eğer şunu yapsaydım böyle olmazdı" ya da "şunu da söylemeliydim" ile başlayan cümleleri çok fazla kuruyorsanız,
  • "Keşke" ile başlayan cümleleri çok fazla kuruyorsanız,
  • Daha yaşanmamış olayları önceden kurguluyor ve şunu diyeceğim, böyle yapacağım gibi farklı senaryoları sürekli tekrarlıyorsanız,

siz de fazla düşünenlerden olabilirsiniz. 

kadirkose

29.11.2020 01:29

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Fazla Düşünme Sorunu (Overthinking Syndrome) Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.