5.00 / 1 oy

Foseptik Tankı Nedir?

Bir bahçe evi için foseptik çukuru yaptırmanın avantajlarını ve dezavantajlarını Foseptik Çukuru Nedir? yazımda paylaşmıştım. Kanalizasyon sistemi bulunmayan konumlarda yapılan yapılarda atık suların kokusuz ve hijyenik olarak aktarılabilmesi için kullanılan yöntemlerden birisi de foseptik tankı kullanmaktır. Foseptik tankları ihtiyaca göre farklı boyutlarda (1 ton ya da 100 ton gibi kapasitelere sahip olabilirler) hazır olarak satılmaktadır ve dolduklarında da vidanjör yardımıyla boşaltılabilmektedirler.

Foseptik tanklar (septik tank) boyutlarına uygun bir boyutta kazılan çukurlara gömülürler ve dışarıdan görünmezler. Ayrıca içlerinde biriken atık suları (tuvalet giderleri, mutfak atık suları, çamaşır makinesi ile buklaşık makinesi giderleri vb) dışarı sızdırmadan içlerinde biriktirirler.

Foseptik tankların fiyatlarının belirlenmesi için aşağıdaki değişkenler dikkate alınmaktadır:

- Tankın boyutu

- Kurulum ve montaj maliyetleri

- Nakliyesinin yapılacağı yerin uzaklığı

Birden çok yapıya ait atık sular tek bir foseptik tankta birleştirilebilir, bunun için boru sistemlerinin uygun biçimde hazırlanması gerekmektedir. Foseptik tanklar toprağın altına gömülü olarak ya da yüzeyde açık alanda kullanılabilirler ama her iki türlü kullanımda da alt kısımlarının beton olması gereklidir. Toprağın altına gömülmesi tercih edilen foseptik tankları için de üzerlerine inşaat malzemesi yığmak yerine ince kum kullanılarak örtme işlemi yapılmalıdır.

Foseptik tanklar, fiberglas gibi dayanıklı maddelerden üretilirler ve toprağın altında uzun yıllar kalacakları için korozyona uğramadan içlerindeki atıkları saklayabilecek ve ayrıştırabilecek şekilde hazırlanmaktadırlar. Bu sayede içlerinde biriken katı maddeleri de çürütebilmiş olurlar.

aliduman

06.11.2020 14:32

Bu soru 2 kez yanıtlandı.

  • 16 Ekim 2021 02:32
    2

    sistemin bütün giderleri bu tanka gittiği için muhtemelen sonuç tıkanma sonucu taşma olacaktır, tankların vidanjör ile temizlenebilme özellikleri var, ayrıca içlerindeki birikintileri de yakarak toprağa azar azar karıştırma özellikleri var. ayrıca eskiden tuvaletlerde havlu kağıt gibi büyük atıklar yoktu bildiğim kadarıyla, artık ne varsa hepsi foseptik tankına gidiyor.

  • 16 Ekim 2021 01:26
    0

    eskiden köy evlerinde ne tank olurmuş ne de benzer depolayıcı bir şey. evlerin arkasında bir çukurun üzerine kurulan açık hava tuvaletlerinde insanlar işlerini görürlermiş ve toprağa gübre olarak bütün bu giderler karışıp gidermiş. şimdiki bağ evlerinde aynı model denense ne olur merak ediyorum.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Foseptik Tankı Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.