Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), bir ülkenin ekonomisinin ölçülmesinde kullanılan en temel değerlerden birisidir. Ülkelerin birbirleri ile ekonomik gelişmişlik karşılaştırmaları yapılırken de en sık kullanılan referanslardan birisi GSYİH değerleridir. Ekonomik gelişmişlik düzeyi oranları arttıkça kişi başına düşen gelir de artmaktadır.
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) tanımı, bir ekonomide belirli bir dönem (bir yıl gibi) içinde üretilen nihai (tüketime hazır) tüm ürün ve hizmetlerin değeri olarak ifade edilebilir. Daha anlaşılır bir ifade ile gayri safi yurtiçi hasılayı aşağıdaki formül ile tanımlayabiliriz. (Kaynak: Vikipedi)
GSYİH = Tüketim + Yatırım + devlet harcamaları + (ihracat – ithalat)
Gayri safi yurt içi hasıla ile safi yurt içi hasıla arasındaki fark, GSYİH içinde amortismanların da bulunmasıdır. GSYİH - Amortismanlar = SYİH olarak ifade edilebilir
Safi Yurt İçi Hasıla ile Yurt İçi Gelir arasındaki fark da SYİH içinde dolaylı vergiler ile desteklerin bulunmasıdır. Bu dolaylı vergilerin ve devlet desteklerinin çıkartılması ile Yurt İçi Gelir (YİG) elde edilmiş olur.
Bir ülkedeki kişisel gelir ve harcanabilir kişisel gelir verileri de GSYİH içindeki payların çıkartılması ile elde edilmektedir. Dolayısıyla bir ülke vatandaşının kendi ekonomik gelişmişlik seviyesini ölçebilmek ve başka bir ülke vatandaşı ile karşılaştırabilmek için GSYİH rakamları ve vergiler üzerinden karşılaştırma yapması gerekmektedir.