İpek bornozun ev sattırması misali, ben de bir barbekü (önceleri mangal diyordum ama pahalı olunca adı barbekü oluyormuş:) ) alayım arada mangal yaparım derken bir de baktım ki sektör almış yürümüş, ne akseauarlar ne alet edevatlar çıkmış mangal yaparken kullanılabilecek.. Kendime bir liste yaparken hem bu listeyi paylaşmak, hem de sizlerin önerilerinizi alabilmek için bu soruyu açtım. Bagajda tşımalık bir mangal çantası eşyalarından ziyade, yeri müsait olanların yer ve bütçe ayırarak edinmek ve kullanmak isteyeceği eşyaları seçtim. Marka model arada belirtebilirim ama cevap verecek arkadaşlar direk olarak fiyat ve ürün bilgisi ile katkı sağlayabilirlerse daha da faydalı olur. Weber'in neredeyse tüm ürünleri çok şık ve albenili ama fiyatları da bir o kadar yüksek, bu yüzden Guruss barbekü satın alan birisi olarak fiyat/performans oranının önemli olduğunu hatrlatmak isterim. Çok standart (mangalın kendisi gibi) aksesuarları geçerek başlıyorum:
1. Mangal Kömür Küreği
Barbekü içerisindeki kömürleri maşa ile teker teker taşımak yerine kürek ile taşımak çok daha kullanışlı, özellikle de yaktığınız çok sayıda kömürü bir yerden toplayıp tüm alana dağıtıyorsanız. Kömür kürekleri konusunda çok hesaplı onlarca seçenek var, tutacak yeri ısınmayacak en hesaplı ürün hangisiyse tavsiyem de odur.
Ortalama Fiyatı: 15 TL
2. Kömür Yakma Bacası
Açıkçası benim yeni tanıştığım bir teknoloji bu, artık kömürleri yakma işi de kolaylaşmış, süresi de kısalmış. İçerisine büyük parçalı kömürlerinizi koyuyorsunuz ve çıraların üzerine koyuyorsunuz. Alt kısımdaki çıraları, alt kısımdaki deliklerden yakıyorsunuz ve işlem tamam. Ortalama 10 dakika içerisinde tüm közleriniz hazır.
Fotoğraftaki ürün: Guruss Volcano Kömür Tutuşturma Bacası
Fiyatı: 140 TL
3. Barbekü Eldiveni
İlk kömürleri atma aşamasında elimizi, üstümüzü başımızı batırmamak için poşet eldivenlerden kullanabiliriz ama işin içine ateş girdiği an çok dikkatli olmak gerek. Farkında olmadan dokunacağınız bir aşırı ısınmış metal, cildinizde ciddi yanıklara yol açabilir. Bu yüzden keyiften çok emniyetin öncelikli olduğunu düşünmek ve buna karşı tedbir niteliğinde yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir eldiven almak gerek.
Fotoğraftaki ürün: Campingaz ısıya dayanıklı barbekü eldiveni
Fiyatı: 237 TL
4. Barbekü Maşası
Paslanmaz olması çok önemli. Tutacak yerinin ise metal kısımdan ayrı ve ısınmayan bir bölüm olması gerek.
Fotoğraftaki ürün: IKEA Sommar barbekü mangal maşası
Fiyatı: 55 TL
5. Izgara temizleme Fırçası
Maalesef barbekünün bir de yedikten sonra temizleme aşaması var. Bu aşama da, barbekünüzün en uzun süre ile en sağlıklı yemekleri pişirebilmesi için titizlikle yerine getirilmesi ve doğru aparatların kullanılmasını gerektiriyor. Tel ızgaraların temizliği yapabilmek için piyasada satılan çok amaçlı fırçaları kullanabilirsiniz.
Fotoğraftaki ürün: Campingaz Üç Taraflı Fırça
Fiyatı: 57 TL
6. Briket Barbekü Mangal Kömürü
Her etin ideal pişme sıcaklığı ve süresifarklıdır. Kimisi dinlenmiş közü sever, kimisi ise harlı ateşte pişirilmelidir. Dolapta yine ufak kömürlerden de bulundurmak şartıyla büyük boyutlu mangal kömürlerini de toplu halde alıp dolapta tutmak mantıklı çünkü lazım olduğunda inip marketten bulamayabiliyorsunuz bu kömürleri.
Ortalama Fiyat: 50-80 TL (10 kg briket kömür için)
7. Tutuşturucu Çıra
Yine dolaba atıp lazım oldukça kullanmalık bir ürün. Kömür yakma bacası ile birlikte kömürleri yakma işini 5-10 dakikaya indiriyor. Yanıcı jel sıvılarla falan uğaşmaya da gerek kalmamış oluyor. Kibrit başlı tutuşturucu kullanırsanız yakması da yanması da daha kolay oluyor.