Firebase, bilmeyenler için Google'ın veritabanı hizmeti ve bu hizmet çerçevesinde belirli bir miktar ücretsiz kullanım limiti tahsis edilirken bu limitin aşılması durumunda da dolar bazında kullandığınız kadar veri okuma yazma hizmetleri size fatura ediliyor. hackernoon'da paylaşılan bir makalede hiç farkında olmadan 72 saatte 30.000$ harcayan adamın dramını internetten bulabilirsiniz.
Google Firebase'in fiyatlandırma tablosunu ve nelerin ücretli nelerin ücretsiz olduğunu da aşağı ekliyorum
Yani Google Firebase, dikkatli kullanılırsa ücretsiz mükemmel bir veritabanı aracı iken dikkatsiz kullanıldığında ocağınızı söndürebilecek kadar pahalı olan bir servis. Bu yüzden kullanmadan önce kodlarınızı iyice gözden geçirmeli ve projenizi de yayına almamalısınız.
Peki 3 günde 30.000 dolarlık olan arkadaş neyi yanlış yaptı? Uygulama ya da web uygulamalarında kullanıcıların gördükleri her bir bilgi, (çoğunlukla) veritabanından aktarılarak gelir. Örneğin kullanıcıya bir blog yazısı okuma uygulaması sunuyorsanız, bu işlem için kullanıcının veritabanından 1 adet okuma işlemi gerçekleştirmesi gerekir. Eğer siz yanlışlıkla bir kullanıcıya veritabanınızdaki bütün yazıları bir anda okutursanız (hatalı kod) ve platformunuza da zaten milyonlarca kişi giriş yapıyorsa geçmiş olsun. Peki bu tip hatalardan kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?
Google'ın ücretli servislerinin bütçe tanımlama özelliklerini kullanmalısınız. Bu sayede bütçenizin üst limitini belirleyebilir ve aşılmasını engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda treshold seviyesine ulaşıldığında size mail ile anında bilgilendirme de yapılır.