5.00 / 1 oy

Halı Yıkamacılar Ne Kadar Kazanıyorlar?

Halı yıkamacı denince genelde verilen tepki, artık evlerde halı kullanılmadığı ve yeni evlerin yalıtımlı ve kolay ısınır olması sebebiyle herkesin parke kullanmak istediği şeklinde oluyor. Halı yıkamacılar için de doksanlarda çok para kazandıran ve artık günümüzde para kazandırması zor bir meslek olarak bahsediliyor. Bir yakınım yakın zamanda bir halı yıkamacı açtı ve tüm süreç ile birlikte hem maliyetlerini, hem yaptıkları işi, hem de kazançlarını gözlemleme fırsatı bulmuş oldum. Benim gibi merak edenler için halı yıkamacılığı konusunda ilk ağızdan bilgi paylaşmak için bu yazıyı hazırlıyorum.

Öncelikle halı yıkamacılık mevsimlik bir iş. Yazın ve kışın iş yoğunluğu ve dolayısıyla gelir kısmı çok değişken. Evlerinde halı kullanan insanlar kışın başında halılarını serip yazın başında kaldırdıkları için bu mevsimsel durum ortaya çıkıyor. Dolayısıyla müşteri kitlesi edinebilmek için de bu mevsim geçişlerini yakalamak ve hiç iş gelmediği dönemlerde de ayakta durabilecek kadar boşta sermaye sahibi olmak gerekiyor. Son kurşununuza kadar halı yıkama makinelerine ve kiranıza para harcarsanız kısa sürede batma tehlikeniz var dolayısıyla. Ama birkaç mevsim geçişi ayakta kalabilecek kadar özsermayeniz varsa sonrasında aldığınız işler, düzenli müşteriler ve onlardan gelen referanslar gittikçe artıyor. Elbette işinizi severek ve benimseyerek yapmanız da burada çok önemli.

Halı yıkamacılık konusunda tek konu kendinizi tanıtmak ya da halıları çok güzel yıkamak ve temizlemek değil. Halı yıkamacısı olmak demek çok ciddi bir fiziksel efor gerektiriyor. Müşterilerin halılarını evlerinden almanız ve bırakmanız gerekiyor, her apartmanın da asansörü olmadığı için 4-5 kat ağır yük indirip çıkartmanız gereken zamanlar çok sık oluyor. Müşteri kitlesinin de genelde daha yaşlı kişiler oldukları düşünülürse kimsenin dükkanınıza halısını yüklenip getirmesini beklemeyin.

Personel gideri ve kira en büyük gider kalemleri. Bunun haricinde halı yıkama makineleri (her halı türü için fırça çeşitleri de edinilmeli), sıkma makineleri ve şampuanlar (era111 gibi) için de ciddi bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Gelen halıların çoğunluğu üzerinde çıkması çok zor bir leke olduğu için size geliyor ve her müşterinin de halısı kendine çok kıymetli. En ufak bir deformasyon olmadan tüm lekelerin çıkartılmasını istiyorlar. Dolayısıyla işi bilen personel ve kaliteli ekipman olmazsa olmazlar arasında.

Gelelim gelir durumuna. Halı yıkama işlemi, her bir halının boyutuna ve kumaşına göre değişiyor ve metre kare üzerinden fiyatlanıyor (metrekaresi yaklaşık 3 TL ile 15 TL arasında değişiyor kumaşına göre). Ortalama bir halının yıkama işleminden elde edeceğiniz gelir 15-30 TL arasındadır. Mevsimselliği bir kenara koyar ve ortalama gelir üzerinden hesaplama yapacak olursak ayda ortalama 100 halı yıkayan bir halı yıkamacının ortalama cirosu 2000 TL civarındadır. Her bir evde birden çok halı olduğu düşünülürse 100 müşteriden alınacak ortalama 5 adet halı demek, işletmeye aylık 10.000 TL gelir girmesi anlamına geliyor. Ama en büyük sıkıntı, bu işlerin zamansal açıdan homojen gelmemesinden kaynaklı. Haftalarca boş bekledikten sonra bayram öncesinde ya da yaz başında aynı anda gelen işler sebebiyle sabahlamak ve bir personeli sadece nakliye ile görevlendirmek gerekebiliyor. Halı yıkama firmaları aynı zamanda koltuk, yorgan, battaniye, perde yıkama ve temizleme gibi hizmetler de verdikleri için bu ücret daha da artıyor.

alperen

01.09.2020 00:45

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Halı Yıkamacılar Ne Kadar Kazanıyorlar?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.