5.00 / 1 oy

Hashing Nedir?

Hashing, bir veriyi temsil edebilecek daha küçük bir veri elde ederken aynı zamanda da bu küçük verinin başka küçültülmüş verilerle karışmamasını sağlamaya çalışma işlemi olarak ifade edilebilir ve bu haliyle bir özetleme işlemi olarak tanımlanabilir. Örneğin MD4, MD5 ve SHA1 gibi algoritmalar birer hashing örneğidir. İki özetlenmiş verinin aynı olması durumunda yaşanan çakışmaya da teknik olarak collision adı verilir.

Örneğin MD5 ile 128 bitlik hashing yapılabilir ve bu da 128 bitin üzerindeki verilerin 128 bit olarak özetlenmesi anlamına gelir. Farklı hashing algoritmaları arasında aranan nitelik de, özetleme işleminden sonra elde edilen özet verilerin collision ihtimallerinin en az olmasıdır (teorik olarak sıfır olması mümkün değildir).

Hashing işlemleri doğrudan bir şifreleme işlevi görmezler, ancak şifreleme yaparken hashing fonksiyonları da kullanılır. Zaten hashing fonksiyonları tek yönlü fonksiyonlardır ve özet veriler kullanılarak tekrar önceki veriye ulaşabilmek mümkün değildir. Ancak hashing fonksiyonları sayesinde veri tabanlarında saklanan şifreleri yöneticilerin de öğrenemeyecekleri şekilde saklayabilmek mümkün olmuş olur. Kullanıcılar tekrar şifre yazdıklarında (örneğin MD5 gibi bir hashing fonksiyonu ile) sistemde kayıtlı olan hash edilmiş şifreleri ile son yazdıkları şifrenin hash edilmiş halinin aynı olması beklenir ve aynı ise oturum açma işlemi sağlanır ve böylece şifrelerin de güvenliği sağlanmış olur.

Hashing fonksiyonları aynı zamanda checksum gibi işlemlerde ve kriptografide de kullanılmaktadır.

Benzer yazılar için:

bkz: Base64 Encoding Nedir ve Nasıl Decode Edilir?

bkz: CMD'de Ekranı Temizlemek (Tüm kodları silmek)

bkz: Git Nedir?

bkz: Python ile üçgen türünü (eşkenar, ikizkenar, çeşitkenar) bulan program

bkz: Microsoft Excel SmartArt Nedir?

mbologlu

18.02.2021 16:51

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Hashing Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.