İnternete çok güzel alıştık, tıklıyoruz hop eve geliyor, beğenmiyoruz hemen geri gidiyor paramız da iade ediliyor. Tekstilden elektroniğe kadar bir çok alışveriş grubunda bu nimetlerden bilinçli olarak faydalanmak çok güzel ama süpermarket alışverişlerini (süpermarket zincirlerinin kendi internet mağazaları hariç) mağaza usulü satış yapan platformlardan yaptığımızda %10-15 arası daha pahalıya ürün almış oluyoruz. İhtiyaç olan durumlarda (mesela bulunduğunuz şehirdeki marketlerde aradığınız marka bebek bezi satılmıyor olabilir) gerekli süpermarket ürünleri internetten sipariş edilebilir, biraz fazla para vermek de göze alınabilir ama diğer türlü durumlarda kargo bedava yazan ürünlerde bile aslında kargo masrafı ödüyoruz. Buna ek olarak satıcılar, satış yapmakta oldukları platformların komisyon bedelleri ve buraya müşteri çekebilmek için yaptıkları reklam giderlerini de ürün fiyatlarına yedirmek zorunda kalıyorlar ki para kazanabilsinler.
Örnek olarak, A marketi bir şehirde fiziksel market olarak faaliyet göstermekte olsun. Gelirlerini artırmak için de internetten de satışa izin veren n11, gittigidiyor, trendyol, amazon, akakce gibi platformlarda satış yapmaya başladığını varsayalım. Bu elektronik satışları yaptığı platformlar için giderleri:
- Komisyon
- Reklam
- Kargo
Kendi fiziksel mağazasında 20 liraya sattığı bir ürünü 15 TL'ye alan bir market, bu üründen (vergi konularına girmeden) 5 TL kar elde ediyor diyelim. Peki 15 TL'ye satın aldığı bu ürünü internetten satmak isterse maliyeti nedir? Sadece yukarıdaki 3 kalemi dikkate alarak söyleyebilirim ki mağazasındaki fiyattan satarsa zarar eder, bu yüzden en az %10-15 fiyat artırnak zorunda. Bu da tüketicinin kendi evinin altından alabileceği market ürünleri için internetten sipariş verdiğinde neden daha pahalıya alışveriş yaptığının açıklaması.
Konuyu tartışabilmek üzere buraya bırakıyorum, görüş ve fikirleriniz için katılımınızı beklerim.