INTJ, 4 karakter özelliğinin baş harflerinden oluşan özgün bir karakter biçimidir. INTJ'nin açılımı ve her bir harfin karşılık geldiği karakterler şunlardır:
Introversion: içe dönük
Intuition: sezgisel
Thinking: düşünceli
Judgment: yargılayıcı
Bu karakter yapıları ayrı ayrı ele alındığında olumsuz özelliklere sahip gibi görünse de tümü bir araya geldiğinde olumlu bir karakter türü ortaya çıkar. INTJ kişilik yapısına sahip kişiler, kültürel anlamda kendini geliştirmeyi seven, işini en iyi şekilde yapma konusunda özenli ama sosyalleşmekten çok keyif almayan insanlar olarak özetlenebilir.
INTJ kişiler, sosyal gruplar içinde uyum sorunu yaşayabilirler, çünkü kalabalıklar halinde sosyalleşmekten çok keyif almazlar. Aslında yaşanan durum uyum sağlayammaktan ziyade başka insanların aşırı anlamlar yükledikleri bu toplumsal faaliyetleri gereksiz ve zaman kaybı olarak görmeleridir. Okul yaşamları ve kariyerleri, sınıf ve ekip arkadaşlarına bağlı olarak onların asosyal ya da dahi olarak nitelendirilmesine neden olabilir, bu durumda mesuliyet öğretmene ya da yöneticiye ait olacaktır.
INTJ kişiliğe sahip birisinin işine konsantre olamaması ya da verimli hissetmemesi gibi durumlarda agresifleşmesi normaldir. Son derece rasyonel ve her şeyi kontrol altında tutmak isteyen insanlardır. İşlerinde başarılı olduklarına ikna olduklarında dışa dönük birisine dönüşebilir ve geçici bir süre için de olsa aşırı sosyallikten keyif alabilirler.
INTJ olmak demek içine kapanık, duygusal, özgüvensiz ya da utangaç olmak anlamına gelmez, tam tersi INTJ kişilik yapısının kendine güveni son derece yüksektir. Ama başka insanların aşırı anlam yükledikleri şeyleri anlamsız bulmaları çok yaygındır ve bu durumların içerisinde yer almayı zaman kaybı olarak görürler.
Tarihte INTJ olduğu bilinen ya da düşünülen ünlülerden bazıları şunlardır:
- Mark Zuckerberg
- Isaac Newton
- Friedrich Nietzsche
- John Nash
- Elon Musk
- Karl Marx
- Arnold Schwarzenegger
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer yazılar için;
bkz: Fazla Düşünme Sorunu (Overthinking Syndrome) Nedir?
bkz: En Kolay Para Kazandığı Düşünülen 10 Meslek
bkz: Sesli düşünmeye başladığını fark etmek psikolojik bozukluk mudur?
bkz: Balıkların psikolojileri bozulur mu?
bkz: Dunbar sayısı nedir ve kaçtır?
bkz: Entropi Nedir?