Açıkçası ben bile bu kadar çok örnek paylaşabileceğimi tahmin etmiyordum, bu yüzden bu kadar başlangıç düzeyinde temel bir konuyu belki 50-60 örnekten sonra paylaşmak aklıma geldi.
Öncelikle yorum nedir ve ne işe yarar kısaca bundan bahsedelim. Yorumlar sadece java programlama diline özgü değildir ve bütün dillerde mevcuttur. Yorumları neden kullandığımıza gelince ise temel olarak kendimize ya da bir başkasına not bırakmak istemek olduğunu söyleyebiliriz. Bir programın farklı versiyonlarında burada ne yapmaya çalışmıştım ben diye aylar yıllar önce yazdığınız kodları tekrar anlamaya çalışmayın diye, ya da bir başkası sizin kodlarınızdan ne yapmaya anlamaya çalışmasın diye bu açıklamalar yazılabilir mesela. Özellikle de açık kaynaklı programların github'dan artık herkesin katkıları ile geliştirildiğini düşünürseniz neyi niye nasıl yaptığınızı yazmanın gerekliliği biraz daha anlaşılmış olacaktır. Düz yazı formunda ve okuyan kişinin anlayacağı yazılar olan bu yorumların kod derleyicisi tarafından dikkate alınmamasını sağlayan yapıya ise yorum (comment) adı verilmektedir. Yani bir fonksiyon adını bile yanlış yazınca hata veren derleyici benim yazacağım kocaman anlamsız yazılara nasıl hata vermesin değil mi? İşte bu yazıları yorum olarak java'ya gösterebilirsek hata vermez.
Java'da yorumlar tek satırlı ya da çok satırlı olabilir.
Tek satırlı yorumlarda çift slash karakterlerinden sonra yazılan yazılar derleyici tarafından dikkate alınmaz ve yorum olurlar.
System.out.println("Merhaba"); // bu bir yorumdur
// bu da bir yorumdur
Çıktı: Merhaba
Zaten IDE'ler de siz bir yorum yazarken bu yorumları farklı bir renkte göstererek daha rahat görmenizi sağlayacaktır.
Bazen tek satır yorum yazmak için yeterli olmaz, bunun için de çok satırlı yorumlar kullanırız. /* ile başlayan ve */ ile biten yerlerin arası tamamen yorum olarak anlaşılır ve derleyici tarafından dikkate alınmazlar.
System.out.println("Merhaba");
/*
Buralara
istediğim kadar yorum
yazabilirim
*/
Çıktı: Merhaba
Son olarak güncel IDE'lerde yorum satırlarına farklı özellikler katan özellikler de eklendiği için işlevleri de artmış oldu. Mesela ileride yapmanız ya da bir kodun bir kısmını geliştirmeniz gereken yerleri işaretlemek, yapılacak işleri not almak ve sonrasında tüm yapılacak işleri tek bir yerden takip ve kontrol edebilmek için TODO etiketini kullanabilirsiniz.