Java ile ara ara bir şeyler yazayım derken başladığım düzenli yazma işi 100 yazının üzerine çıktı ve artık ben de madem bu kadar yaptık, açıklamadık nokta kalmasın diye arada kalan boşlukları da doldurmaya karar verim. While konusunda önceden while içinde continue deyimi kullanımı, while içinde break deyimi kullanımı ve while kullanarak sonsuz döngü oluşturmak gibi paylaşımlar yapmıştım. Şimdi en temele dönelim ve while döngüsü nasıl çalışır en temelden bunu bir anlayalım.
Java'da While döngüsü
While döngüsü, Java içerisinde tekrarlı işlemler yapmak amacıyla döngü kullanmanın for döngüsü ile birlikte iki yolundan birisidir. While döngüsünün çalışma mantığı ise, bir şart sağlandığı sürece çalışmaktır.
while (boolean şart)
{
//işlemler
//şartı güncelle
}
Örnek 1: 1'den 5'e kadar olan sayıları while döngüsü kullanarak yazdıralım:
int sayi=1;
while (sayi<=5)
{
System.out.print(sayi);
sayi++;
}
Çıktı: 12345
Bu örnekte başlangıçta 1 olan sayi değişkeni 5'ten küçük bir değere sahip olduğu sürece while döngüsü çalışmaya devam edecektir. For döngüsünden farklı olarak iterasyonlarda kullanılan değişken otomatik olarak değişmediği için döngü içerisinde müdahale etmeliyiz, yoksa sayi değişkeninin değeri hiç değişmeyeceği için şart hep sağlanmaya devam eder ve sonsuz döngü olur.
Örnek 2: 6 gelinceye kadar zar atan ve kaçıncı atışta 6 geldiğini yazdıran programı Java ile kodlayalım. Bu örnek while döngüsü ile kodlanmaya daha müsaittir çünkü belirli bir sayıda değil, belirli bir şart sağlandığı/sağlanmadığı sürece dönmelidir.
Not: Java'da rastgele zar atmakla ilgili uzun uzun açıkladığım programlamada zar atma mantığı açıklamasına göz atabilirsiniz.
int zar=(int)(Math.random()*6)+1;
System.out.println(zar);
int sayac=1;
while (zar<6)
{
zar=(int)(Math.random()*6)+1;
System.out.println(zar);
sayac++;
}
System.out.println("tebrikler, "+sayac+". denemede 6 geldi");
Çıktı:
4
5
6
tebrikler, 3. denemede 6 geldi
While'ın bir diğer kullanımı olan do while kullanımı için gecenin ilerleyen saatlerinde ayrı bir yazı hazırlayacağım.