Her kriz yeni zenginler doğurur derler ama her başarı hikayesinin karşı terazisinde de yüzlerce başarısızlık hikayesi vardır. Tek farkı başarı hikayeleri abartılarak dilden dile aktarılır ve efsaneleştirilir ama başarısızlık hikayelerini kimse duymaz. Bu yüzden insanlar da sanır ki her çaba sonunda mutlak bir başarıya dönüşür. Buna inanmıyorum, riskin varlığını anlıyorum ama bazı sektörlerin korona virüsü salgınının sebep olduğu karantina sürecinin sona ermesinden sonra para basacağını düşünüyorum. Ama bu süreç ne zaman başlar ve doğru yatırım zamanı nedir derseniz hiçbir fikrim yok, henüz sadece havayı koklamaya çalışıyorum. Bu soruda hem kendi fikirlerimi yazmak, hem de fikirlerini yazmak isteyenler olursa diye bir tartışma ortamı hazırlamak istedim.
Bence eğer al-sat ya da üret-sat gibi bir model amaçlanıyorsa B2B değil B2C bir model amaçlanmalı. Firmalara üretim yapabilmeleri için hizmet ya da ürün satmak yerine bireylere satış amaçlanmalı. Bireylerin asıl ihtiyacı olan şey de artık kendilerine yetebilmek. Neden derseniz, insanlar bir kere evde yeterli gıda ürünü olup olmadığı konusunda tedirgin olma stresini yaşadı ve artık herkes kendi evinde kendi sebzesini yetiştirebilmek ya da evinden üretim yaparak para kazanabilmek istiyor. Bunun için insanlara tohum/saksı gibi üretim kitleri satmak ya da evinden üretim yapıp satabileceği alternatif kitler satılabilir. Yani para kazandıracak araçların kendisini satmanın en önemli satış ürünlerinden birisi olacağını düşünüyorum.
Spor malzemeleri konusunda da inanılmaz bir talep var çünkü insanlar evlerinde kilo almamak için yürüyüş bandı ya da daha ergonomik dumbell gibi spor aletlerine saldırdılar. Dolağ olarak fiyatlar da bir anda eski fiyatlarının iki katına çıktı ve kazanç/maliyet oranı çok yüksek bir sektör oldu. Üretimi kolay döküm spor aletleri üreterek bu ihtiyaca yanıt vermek de güzel bir fırsat olabilir.
Bir diğer olası sektör de uzaktan eğitim olacak. İnsanlar uzaktan eğitim verebilmek için kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar ama Türkçe kaynaklar çok sınırlı ve iddia edildikleri kadar yeterli değiller. Oturup bir şeyi çok öğrenin ve onu öğretmeye çalışın demeyeceğim çünkü zaten herkesin yapmaya çalıştığı bu. Bunun yerine hakkıyla konusunda uzman bir ekip oluşturarak gerçek anlamda kaliteli ve detaylı eğitim setleri hazırlanabilir ve bu eğitimler pazarlanabilir. Yine balık yerine olta satmaktan ve insanlara balık tutmayı öğretmeyi amaçlıyorum yani. Bu eğitimler de bir youtube kanalı ya da udemy üzerinden pazarlanabileceği gibi özgün bir ücretli eğitim platformu da hazırlanabilir.
Eğer teknik ve mühendislik konularında bilgi sahibiyseniz otomasyon konularına zaman ayırmanızı önerebilirim. Ne kadar süreceği ya da nasıl evrileceği belirsiz bir salgında işgücünü insan yerine otomasyon sistemleri üzerinden sağlamayı amaçlayan binlerce üretim tesisi var. Avukat ya da psikolog olamazsınız ama mühendis olabilirsiniz görüşündeyim.