Arduino konusunda verdiğm çok sayıda örnekten birisi olarak bazı örneklerde artık kapasitör de ekleyeceğim için hem önden kısa bir bilgi vermek, hem de gerektiğinde link verebilmek için bu referans yazısını hazırlamak istedim. Arduino'da biz kapasitörleri, istemediğimiz güç dalgalanmalarını gidermek için kullanacağız, ama güç dalgalanmasını engelleyen bu devre elemanının çalışma mantığını kısaca paylaşmak istiyorum.
Kondansatör (kapasitör ya da sığaç olarak da adlandırılırlar, ingilizce isimleri ise condenser ve capacitor olaraak geçer), iki adet iletken plaka arasına bir adet yalıtkan cisim (dielektrik madde: plastik, cam, seramik gibi) konarak hazırlanan devre elemanıdır ve elektrik enerjisini elektrik alanı olarak depolamak amacıyla kullanılırlar (elektrolitik kapasitörlerde iletken plakalardan bir taraf - diğer taraf da + olarak kutuplanırlar). Ölçü birimi Farad (F) ile gösterilir ve devre çizimlerindeki sembolü C harfidir. Kondansatörler sadece alternatif akımı (AC) iletirler ve doğru akımı (DC) iletmezler.
Kondansatörler farklı amaçlarla kullanılabilmektedirler. Örneğin frekans ayarlayıcı devre elemanı ya da enerji depolayıcı olarak kullanılabirler. Ancak enerji depolama vazifesi görmek amacıyla kullanıldıklarında piller gibi yüksek enerji depolama özellikleri yoktur. Kendilerine gelmiş olan elektriği iki metal plaka arasında depolayabildikleri ve gerektiğinde devreye bu elektriği geri verebildikleri için bir nevi küçük piller olarak düşünülebilirler.
Kapasitörlerin üzerinde V harfi ile gösterilen değer, o kapasitörün kaldırabileceği maksimum voltaj değeridir. Diğer ifade ise Farad ve alt ölçüm cisimleri cinsinden kapasiteleri gösterilir.
Ölçü birimleri:
1 Farad = 1.000.000 Mikrofarad (mF)
1 Mikrofarad = 1.000 Nanofarad (nF)
1 Nanofarad = 1.000 Pikofarad (pF)