Türk Lirası'nın diğer para bilimlerine karşı değer kaybetmesini engellemek için zaman zaman Londra'daki swap faizlerinin yükseltilmesi işleminin yapıldığını duyuyoruz, ama çok az kişi bu swap faizi değişikliğinin ne olduğunu ve pratikte TL'nin değer kaybetmesini nasıl engelleyebildiğini anlayabildiği için konuya basit bir anlatım ile açıklık getirmeye çalışacağım. Yakın zamanda Londra'daki swap piyasasındaki gecelik faizin %1400'e çıktığını okuduk, şimdi bu haberi anlamaya çalışalım.
Swap kelimesi İngilizce'de değiş tokuş anlamına gelmektedir, bizim bu konu başlığında ilgilendiğimiz konu da currency swap (kur takası). Bildiğimiz gibi farklı para birimleri arasında açığa satış ve alış gibi işlemler yaparak kur farklarından faydalanarak kişiler, fonlar ve kurumlar para kazanmaya çalışmaktadır ve bu amaçla kurulmuş çeşitli piyasalar da vardır. Para birimlerinin gecelik taşıma faizleri vardır ve bu taşıma bedellerine de swap faizi adı verilmektedir.
Londra'daki swap faizlerinin artırılması işleminin amacı, TL'nin bulunmasını zorlaştırmak ve bu sayede TL'nin diğer para birimlerine karşı açığa satışını zorlaştırmaktır. TL'yi bulmaktan kastım ise TL'leri elbette saklamak değil, gecelik olarak elde tutma maliyeti olarak büyük rakamlara katlanılmasını gerektirmek. Swap faizlerini yüksek seviyelerde tutmak sürdürülebilir bir işlem olmadığı için sadece anlık müdahalelerde kullanılan ve piyasalara etkisi çok sert ve etkili olan işlemlerdir.
Daha önce sitede paylaştığım yazılardan bazıları için;
bkz: Giffen paradoksu nedir?
bkz: Bist TÜM-100 (XTUMY) Nedir?
bkz: PMI Endeksi (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Nedir?
bkz: EBITDA (FAVÖK) Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
bkz: Pozitif Ayrışma Nedir ve Ne Anlama Gelmektedir?
bkz: Deflasyon Nedir?