Arkadaşlar merhaba, öncelikle bi tebriğinizi alırım çünkü nikah hazırlıklarına başlamış bulunuyorum. Düğün yapmayı pandemiden dolayı düşünmüyoruz ama pandemiden sonra belki bir düğün de yaparız.
Önce kısaca bu süreç hakkında ne duyduğumu ve ne öğrendiğimi söyleyeyim, işin içine aileler ve menfaatler girince kesinlikle gerginlik de artıyor. Ben bir erkek olarak gereği neyse yapmaya çalışıyorum çünkü kızın ailesinin durumunu empati yaparak anlamaya çalışıyorum ve kız sahibi olmak ve bir başkasına vermek de elbette hiç kolay değildir. Ancak yavaş yavaş kız tarafının iyi niyetinden de şüphe duymaya başladım, daha bir ihtiyacın var mı diye soran olmadı ama kız tarafından herkes falanca akrabasına nasıl bir hediye almam gerektiğini anlatıyor. Bir de bir kere oluyor diye geleneklerinden falan bahsediyorlar, tamamen damat sövüşleme limited şirketi yani şimdiye kadar. Açıkçası mantıklı bulduğum geleneklerine saygı duyarak bu kapsamda yapmamı bekledikleri şeyleri yapmayı planlıyorum. Ama gelinin üçüncü göbekten kuzeni avcunu yalayacak :)
Bu yazıda bugün öğrendiğim bir geleneği paylaşmak istiyorum. Mehir adı verilen (mihir de diyorlar) ve islam hukukuna göre erkeğin kadına verdiği mal, mülk, altın gibi bir hediye varmış. Nasıl olsa eşime vereceğim para diyerek fazla üzerine düşmedim ve hallederiz dedim ama kızın ailesi şimdi geleneklerine göre mehirin hesaplanmasına ilişkin ilginç teoriler sunmaya başladılar. En son söyledikleri 800 gram altındı, bu da bugünün parası ile yaklaşık 400.000 TL ediyor ve nereden referans alarak bu hesaplamayı yaptıklarını sorduğumda geleneklerine bağlıyorlar konuyu.
Mehir nasıl hesaplanır, bunun bir kuralı ya da referansı var mıdır, bilen arkadaşlardan islami kaynak önermelerini rica ediyorum.