Ahşap hobiciliğine yeni başlayan kişiler için (ben de çok eski sayılmam, daha 1-2 yıl önce sorduğum sorulara bakınca herkese motivasyon kaynağı olabilirim diye düşünüyorum) nerede hangi ağaç türünü kullanacağına karar vermek zor bir süreç. Bu zorluğun temel sebepleri ise ahşap türlerine dair online bilginin çok az olması ve ahşap fiyatlarının alıp denemeler yapabilmek için çok yüksek olması. Ama elbette her ağaç türünden elde edilen ahşabın kendine dair farklı özellikleri, avantajları, dezavantajları ve kullanım yerlerine göre uygunluk durumları var.
Ahşap seçimi (kereste seçimi), mekanın iç mekan-dış mekan olması, fiyat, nem ve su ile temas durumu, üzerine binecek yük, projenin sertlik-yumuşaklık gereksinimleri, boya-yağ uygulamaları gibi bir çok kritere bağlı olarak yapılmalıdır.
Kerestecilik için kullanılan ağaçlar, endüstriyel amaçlı olarak kurulmuş ormanlardan elde edilirler. Sürdürülebilir bir döngü kurularak yaşlanan ağaçlar kesilir ve yeni ağaçların ilerleyen yıllarda yetişmesi beklenir. Türkiye'deki bu tarzdaki ormanlar sınırlı olduğu için birçok kereste türü yurt dışından (özellikle Rusya ve çevresi) ithal edilmektedir.
Öncelikle mobilya seçimi için alınacak ahşapların fırınlanmış olması gerekir. Fırınlanan ağaç kuru ağaçtır, fırınlanmamış ağaç ise yaş ağaçtır (buradaki nemden bahsedilen sıvı reçine değildir) gibi düşünebilirsiniz. Fırınlanmamış ağaçlar kısa sürede çatlama ve dönme gibi sorunlara neden olacaktır. Ahşap satın alırken fırılanmış kereste satın aldığınızı mutlaka teyit etmelisiniz. Ancak ahşap kurutma işlemi güneşte yapılamaz, bu durumda çatlama yapacağı için mutlaka fırınlama işlemi yapılmış olmalıdır. Böylece ağacın mobilya olarak birleştirilmesinden sonra çalışmasının da önüne geçilmiş olur.
Çam, hesaplı olmasından ötürü özellikle bizler gibi amatör marangozlar tarafından en sık kullanılan ağaçlardan birisidir. Ancak özellikle dış mekan uygulamaları için çam kullanmak çok uygun değildir, çünkü bu koşullara dayanıklı bir kereste türü olmadığı için uzun yıllar dayanabilmesi pek mümkün değildir. Ancak özellikle eğitim sürecinde kesme/vidalama/birleştirme türlerini uygulamayı öğrenme sürecinde çam kullanmak yerinde bir seçimdir.
Dış mekan ağaçlar, suya ve neme karşı daha dayanıklı olması gereken ağaçladır. Bu sebeple kaliteli bahçe mobilyalarında tik (teak) ya da maun gibi pahalı ağaçların kullanımını görebilirsiniz. Sapelli ağacı, iroko ağacı, limba ağacı gibi ağaçlar da yine dış mekan mobilyaları için daha uzun ömürlü ve dayanıklı kerestelerdir. Bu keresteler elbette arzu edilirse iç mekan mobilyalarında da kullanılabilirler.
Meşe, kayın, akçaağaç, kayın, ardıç, dişbudak, ceviz ve kestane gibi ağaçlar daha maliyetli, ancak daha sert oldukları için özellikle iç mekan mobilyalarında kullanımı daha doğru ağaçlardır.
Zaman buldukça bu başlık altına hangi ağaç kerestesinin ne gibi özelliklere sahip olduğunu ve nerelerde kullanımının daha mantıklı olacağına dair güncellemeler eklemeyi planlıyorum, yazar arkadaşlar için de bilgi paylaşımı açıktır.
Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer yazılar için;
bkz: Banyo mobilyası yapmak için ahşap önerisi
bkz: Ahşaptan tutkal nasıl sökülür?
bkz: Ağaçtan meyve toplamak için merdiven tavsiyesi
bkz: Ahşapta cila üzerine yağ uygulanabilir mi?
bkz: Ahşap bira bardağı nereden satın alınabilir?
bkz: Ahşap mobilyada reçine neden oluşur ve nasıl temizlenir?