SELECT komutu, veritabanlarında en sık kullanılan komutlardır. Seçilmek istenen verilerin filtrelenmesi, sıralanması ve gruplandırılması gibi işlemler sonraki yazıların konusu olmakla birlikte bşr tablodaki verileri SELECT komutu ile birlikte nasıl seçebileceğimize bir giriş yapalım.
Önceki benzer yazılarım için;
bkz: MySQL'de Tabloya Satır Eklemek (insert)
bkz: MySQL'de Tablo Silmek (Drop Table)
bkz: MySQL'de Yeni Tablo Oluşturmak (Create Table)
bkz: phpMyAdmin'de Database'e Yeni Tablo Eklemek
bkz: phpMyAdmin'de Yeni Database Oluşturmak
bkz: MySQL Anahtar Kelimeleri Nelerdir?
Not: * karakteri, SQL dilinde "tümü" anlamına gelir ve tüm sütunların seçilmesinin istendiği durumlarda * karakteri kullanılır.
phpMyAdmin'de mevcut tablo satırları içindeki satırları görüntülemek için Gözat sekmesi kullanılabilir. İçindeki satırları görmek istediğiniz tabloyu soldaki tablolar içinden seçtikten sonra Gözat butonuna bastığınızda tablonuzdaki tüm verileri görebilirsiniz.
Eğer tablonuzdaki verileri süzerek phpMyAdmin üzerinden görüntülemek isterseniz Ara sekmesini kullanabilirsiniz. Ara sekmesinde aslında ileride de göreceğimiz gibi Select sorguları ile yapabileceğimiz filtreleme işlemleri bir arayüz ile gösterilmektedir ve her bir alan için istenilen filtrelemeler seçilerek sorgu sonuçları kısaltılabilir.
MySQL'de veri listeleme sorgularını SQL komutları ile yapabilmek için SELECT komutu kullanılır. Örneğin bir tablodaki tüm satırları görüntülemek için;
SELECT * FROM `tabloadi`
SQL kodu kullanılır. Bizim örneğimize bakarak sadece ADI ve SOYADI bilgilerini listelemek istersek bu kodu şu şekilde yazabiliriz:
SELECT ADI, SOYADI FROM `tbl_uyeler2`
Sorguların filtrelenmesi, sıralanması ve içinde aramalar yapmak için kullandığımız anahtar kelimeleri de ilerleyen günlerde paylaşarak buraya link vereceğim.
Edit: bkz: MySQL'de Select komutunda Where ifadesi kullanımı örnekleri