Önceki yazım için: Node.JS Nedir?
- Node.JS'i indirmek için https://nodejs.org adresine girin.
- Node.JS'in LTS (LTS kısaltmasının yazılım terminolojisinde anlamı nedir?) versiyonunu indirmek için solda taraftaki linki, en güncel versiyonunu indirmek için de sağ taraftaki linki kullanabilirsiniz. Bu versiyonlar çok hızlı güncellendikleri için bu yazının eklenmesinden sonra değişiklik göstermiş olması oldukça olasıdır. Ben bu yazıyı hazırladığım tarih itibariyle LTS sürümü 12.18.3, son versiyon ise 14.7.0 sürümü olarak geçiyor. Kendi adıma LTS sürümünü kullanmayı tercih ediyorum ve sol taraftaki Node.JS kurulumunu indiriyorum.
Windows işletim sistemli bilgisayarlar için msi uzantılı ve yaklaşık 18.8 MB boyutunda bir dosya indirmiş olacaksınız. Linux ve Mac için de farklı adlarda olsa da yine aynı sürümde kurulum dosyaları oluyor ve klasik tabirle Next Next diyerek kurabilirsiniz.
Node.JS kurulumunu test etmek için işletim sistemimizin komut satır uygulamasını açarak kontrol edelim.
Wİndows - CMD
Linux ve Mac - Terminal
node.js'i çalışır duruma getirmek için node komutunu yazmamız gerekiyor. Dolayısıyla önce node komutunu yazmadan bir console.log('merhaba') yazalım, bir de hata aldıktan sonra node yazalım ve console.log('merhaba') kodunu tekrar yazalım.
Zaten node komutunu yazında da gelen Welcome to Node.js v12.18.3 yazısından node.JS'in kurulumunun tamamlandığını görebiliyoruz, sonrasında console.log kodumuz da mesajımızı çıktı olarak yazdırdı.
node.js'ten çıkabilmek için de .exit komutunu kullanabiliriz.