5.00 / 1 oy

Notebook 2. harddisk olmadan açılmıyor

Sürecin her aşamasında burada soru açtım, yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ancak her defasında bir problem çıkmayı yine başarıyor. Adım adım yazıyorum, süreç neden nasıl oldu merak eden olursa geçmiş sorularıma bakabilir, yazamayacak kadar moralsiz ve yorgun düştüm artık :(

İşletim sistemim SSD harddisk üzerinde kurulu (C sürücüsü), D sürücüsünde ise 1 TB'lık SATA harddisk kullanıyordum. D'deki harddiskte veri okuyamama problemleri başlayınca yeni bir 1 TB SATA harddisk aldım (karışmaması için buna da E diyelim). Durum şudur, içinden çıkabilen varsa buyursun gelsin.

- C ile D aynı anda takılıyken sorun yok, işletim sistemi C üzerinden devreye giriyor ve bilgisayar açılıyor

- D'yi çıkartınca işletim sistemi C'nin içerisinde olmasına rağmen bilgisayar no bootable device hatası veriyor. Bios'ta harddiski görüyor ama boot etmiyor.

- C'ye ilave olarak E'yi takınca yine bootable bir cihaz olmadığını söylüyor bilgisayar açılışta. Her iki harddisk de sağlam.

5 dakikada D'yi çıkartır E'yi takar çalışmaya devam ederim derken bilgisayardaki harddiskler yerli dizilerdeki ilişki yumağına döndü, sizce bunun mantıklı bir açıklaması var mı?

ozzzyyy

04.07.2019 21:40

Bu soru 4 kez yanıtlandı.

  • 5 Temmuz 2019 00:41
    16

    SSD harddiske işletim sistemini kurarken diğer 1 tb'lık harddisk de takılı mıydı? Eğer öyleyse windows recovery partition'ları diğer harddiske atmış olabilir, eski harddiski çıkartınca da bu recovery partition'ları bulanmadığı için hata veriyordur. Çözüm olarak EaseUs Todo Backup gibi ücretsiz bir programla diskin tüm partition'larını klonlamayı bir deneyebilir misiniz? Windows içerisinden göremediğniz bu küçük partisyonları da program içerisinde Disk/Partition Clone sekmesi altında teker teker seçmelisiniz.

  • 5 Temmuz 2019 02:03
    14

    İnanılmaz ama çözümü buldunuz, teşekür ederim :))))

    Dediğiniz gibi easeus programı ile tüm partition'ları kopyalayınca bilgisayar tıplı eski hdd içerisindeymiş gibi açıldı.

    Recovery partition'u başka harddiske sen neden atarsın arkadaş? hadi attın, bulamadın diye yükleme yapmamak nedir ya, kazara ikinci harddisk tam bozulsa bilgisayarı hiç açamayacağız demek ki!

    Buradan çıkardığımız ders de şu olsun, Eski harddiskini ikincil harddisk olarak kullanmaya karar veren ve işletim sistemini ssd bir diske kurmak isteyen arkadaşlar işletim sistemini kurma aşamasında muhakkak bilgisayara tek bir (SSD) harddisk takılıyken windows'u kursunlar ki recovery gibi diğer partition'lar da aynı disk üzerinde olsun, ondan sonra eski diskleri bozulunca ortada kalmasınlar. Gerçi elimde wiindows 10 boot device'ı yoktu, olsaydı o da belki recovery partition yaratırdı ssd üzerinde ama içinde tüm verilerim olduğu için kazara format falan atarsa diye de çekinirdim muhtemelen.

  • 4 Temmuz 2019 22:38
    5

    Bios ayarlarında denemediğim özellik kalmadı, advanced ayarlar ekranında zaten advanced bir durum da yok, Toshiba'nın bios'u hayatımda gördüğüm en kötü bios :(

    Boot sırasını seçerken harddisk seçeneği olarak SSD/HDD olarak tek bir satır geçiyor, acaba problem bundan kaynaklanıyor olabilir mi diye düşünmekteyim?? Bilgisayar tek bir hdd için hazırlanmış sonuçta, ya ssd takarsınız ya da klasik hdd. Dvd'yi söküp harddiski sökünce iki farklı harddisk taktım diye mi kızdı diyeceğim, ama yıllardır iki harddiskle zaten çalışıyordu da. İçinde işletim sistemi olmayan harddiski sökünce bilgisayar neden çalışmasın ya aklım almıyor?

  • 4 Temmuz 2019 22:11
    4

    Acaba biricil harddisk ve mbr ayarları ile bir ilgisi olabilir mi? Bir de Bios'ta UEFI ve CMOS ayarları için her ikisini de denediniz mi? Son olarak secure boot özelliğini de devreden çıkartıp tekrar deneyebilir misiniz?

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Notebook 2. harddisk olmadan açılmıyor

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.