Pekmezin bozulmaz olduğunu düşünen çok kişi olduğunu bildiğim için bu başlığı açmanın yerinde olacağını düşündüm. Pekmez, özellikle kış aylarında metabolizmamızı güçlü tutabilmek için bol bol tükettiğimiz ve geniş vakitli kahvaltılarımızda tahin ile birlikte de mükemmel bir ikili olan harika bir yiyecek. Ancak pekmezi doğru saklama koşullarında saklayarak raf ömrünü uzun tutmaya gayret etsek bile pekmez yine belirli bir süre içerisinde tüketilmelidir.
Her gıda gibi pekmezin de bir son kullanım tarihi vardır, marketlerden hazır aldığımız pekmezlerin son kullanım tarihleri genellikle bir yıl içinde sona erecek şekilde zaten üzerlerindeki son tüketim tarihi etiketlerinde yazmaktadır. Köyden aldığınız ya da kendi yaptığınız pekmezler için de yine bir son tüketim tarihi olduğunu bilmeli ve ne kadar tüketeceğinizi de öngörerek gereğinden fazla yapmamaya ya da satın almamaya özen göstermelisiniz ki yemediğiniz pekmezler bozularak atılmak durumunda kalmasınlar.
Pekmezin bozulmaya başladığını anlamak için öncelikle dış görüntüsüne, kokusuna ve son olarak da gerek duyulursa tadına bakmalısınız. Pekmezin bozulduğunu ilk anlayabileceğiniz aşama, pekmezin üzerinde köpüklerin oluşmaya başlaması aşamasıdır. Bu noktada pekmezdeki bakteri oluşumu artık pekmezi bozacak seviyeye gelmiş demektir ve bozulan pekmezi yememek gerekir.
Uzun süre yenmediği için saklandığı yerde unutulan pekmezlerde bu köpüklenme aşaması çoğu zaman gözden kaçmaktadır, pekmezin üzerinin köpüklerle dolması sürecinden sonra renginde ve yoğunluğunda bir değişim gözlenir. Bu süreçte farkında olmadan pekmezi koklayacak ya da tadına bakacak olursanız da pekmezin ekşimesi sürecinin gerçekleştiğini fark edersiniz.
Bozulduğunu fark ettiğiniz pekmezi kurtarmaya çalışmak pekmez zehirlenmesi yaşamanıza neden olacağı için hiç tereddüt etmeden yapmanız gereken şey o pekmezi komple çöpe atmaktır. Tadı ekşidi diyerek hazırlayacağınız tatlıların içinde kullanmayı da yine düşünmeyin ve bozuk pekmezi kullanmadan atın.
Editör editi: benzer yazılar için:
bkz: Wasabi kaç günde bozulur?
bkz: Buzluktan çıkan tavuk eti ne zaman bozulur?
bkz: Yaki Nori Sushi Yosununun Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır?
bkz: Kesilmiş soğan dolapta bozulur mu?
bkz: Kaymak dolapta neden hemen bozulur?
bkz: Alkol bozulur mu?