Önceki yazı için bkz: PHP dosyalarını iç içe birleştirme işlemleri (include)
Edit: Sonraki yazılar için bkz: PHP dosyalarını iç içe birleştirme işlemleri (include_once) ve PHP dosyalarını iç içe birleştirme işlemleri (require_once)
require komutu da include komutuna benzer şekilde PHP dosyalarını birleştirmek amacıyla kullanılmaktadır. include ve require komutları arasındaki farkı anlayabilmek için aşağıdaki gibi bir örnek hazırlayalım.
<?php
include "header.php";
?>
<body>
<?php
include "menu.php";
?>
<h1>Hakkımızda</h1>
<?php
include "footer.php";
?>
kodlardan da görebileceğimiz gibi include komutu ile eklediğimiz üç harici php dosyasının içerikleri de hakkimizda.php sayfasına eklenmiş oldu. Peki menu.php dosyası bulunamasaydı ya da bir hata üretseydi ne olacaktı?
Üstteki ekran görüntüsünde, hakkimizda.php dosyası içinde hata üretebilmek için menu2.php adındaki bir dosyayı include ettim. Sonuç olarak da yine ekran görüntüsünde görebileceğimiz gibi sayfa hata verdikten sonra da sayfanın kalan kısmı görüntülenmeye devam etti. require komutu ile sayfa birleştirdiğimizde ise durum aşağıdaki gibi değişmektedir.
<?php
require "header.php";
?>
<body>
<?php
require "menu2.php";
?>
<h1>Hakkımızda</h1>
<?php
require "footer.php";
?>
Ekran görüntüsünde de görebildiğimiz gibi, require komutu ile hata aldıktan sonra sayfanın kalan kısmı ekranda görüntülenmemektedir. Hata alınmadığu durumda ise require ile include komutları aynı şekilde istenen php dosyasını başka bir php dosyası içine eklemek amacıyla kullanılmaktadır.
Benzer yazılarım için bkz:
bkz: PHP'de bir sayıyı basamaklarına ayırmak
bkz: PHP'de yüzdelik hesabı yapan program
bkz: PHP'de sayıların karesini hesaplamak (4 farklı çözüm)
bkz: PHP'de kare kök hesaplamak
bkz: PHP'de yazının sadece ilk harfini büyük harf ile yazdırmak