phpMyAdmin bir veritabanı programı değildir, veri tabanı sunucusu olan mysql için hazırlanmış görsel bir yönetim aracıdır. Tarayıcı üzerinden mysql veritabanına erişim sağlayabilmenizi ve veritabanı içeriğini görerek yönetebilmenizi sağlar. AMPPS gibi bundle'lar içinde de default olarak gelen bir araçtır ve Web Client görevi gören bir yazılımdır.
bkz: mysql is not recognized as an internal or external command hatası ve çözümü
phpmyadmin'e giriş yapabilmek için http://localhost/phpmyadmin url'sine giriş yapabilirsiniz. Sayfa tarayıcınızda açıldığında veritabanı sunucunuz (mysql), web sunucunuz (Apache), mevcut sürümü, kullanıcı hesapları ve mevcut veritabanlarınız konusunda özet bilgileri görebilirsiniz.
phpmyadmin'e alternatif olarak Adminer gibi veritabanı yönetim php dosyalarını da inceleyebilirsiniz. phpmyadmin sadece mysql desteği veriyor ancak php uygulamanızda MySQL, MS SQL, SQLite, PostgreSQL, Oracle gibi farklı bir veri tabanı sunucusu kullanmak isterseniz Adminer gibi alternatifleri inceleyebilirsiniz.
phpmyadmin'de üstteki veritabanları (databases) menüsüne geldiğinizde tüm veritabanlarınızı görebilir ve phpmyadmin arayüzünün izin verdiği ölçüde yönetimini sağlayabilirsiniz. Örneğin yeni bir veritabanı ekleyebilir ya da veritabanınızın tablolarını düzenleyebilirsiniz.
Edit: bkz: phpMyAdmin'e Kullanıcı Eklemek ve bkz: phpMyAdmin'de Yeni Database Yaratmak
Önceki yazılarımdan bazıları için;
bkz: AMPPS Adresleri ve Kısayolları
bkz: XAMPP Nedir
bkz: Cloudflare Nedir ve Nasıl Kullanılır?
bkz: Wordpress Database Update Required Hatası ve Çözümü
bkz: Wordpress Siteye Google Analytics Kurulumu Yapmak
bkz: Wordpress Unable to communicate ... Hatası ve Çözümü