Yemek yeme adabına göre pilav yemekle mi yenir kaşıkla mı? Bu soruya muhtemelen hemen herkes çatalla diye yanıt verir, çünkü bugünün sofra adabına göre pilav çatalla yenen bir yemek türü. Ama eskiden kaşıkla yendiği için kuşaklar arasında bu anlamda bir farklılık gözlemlemek mümkün. Hatta atalarımız da pilavı kaşıkla yiyor olacaklar ki pilavdan dönenin kaşığı kırılsın diye de bir sözümüz var eskilerden kalan.
Dedelerimiz köy yaşantısında yemek vakti pilavı ortadan büyük bir tabakta yerlermiş ve kimsenin porsiyonu da başından belli olmadığı için en çabuk yiyen en çok doyarmış, en yavaş yiyen de aç kalırmış. Bugün nezaket gereği birden fazla tabak halinde salatamızı, ana yemeğimizi ve varsa yanda yoğurt, pilav vb. farklı çatal ve kaşıkla yiyoruz. Ama o zamanlar kimsenin önünde tabak bile olmadığı için (günün şartları) herkes tek bir kaşıkla ortada ne varsa deyim yerindeyse kaşıklarmış. Pilavın çatalla mı yoksa çatalla mı yenmesi gerektiği tartışması da işte bu kuşak ve şart farklarından geliyor.
Ben de pilavı çatalla yiyen birisi olarak aslında her ne kadar sofra kuralları bugün bunu gerektiriyor olsa da saçmaladığımızı düşünüyorum, çünkü çatal bir şeylere saplayarak alabilmek amacıyla geliştirilmiş bir edevat. Örneğin bir bifteğe saplayıp bıçakla kestikten sonra düşürmeden ağzımıza götürmek için mükemmel bir araç. Ama pilavı çatalla yiyor olmayı sorguladığımda ciddi bir hata yaptığımızı düşünüyorum.
Öğle vakti bu konuyu soru olarak sormuş oldum ve görüş belirtmek isteyen arkadaşların da fikirlerini merak ediyorum. Karnı acıkanlar için de siteden biraz yemek tarifi bırakayım da pilav kuru kuru gitmiyor demesinler.
bkz: San Sebastian Cheesecake Tarifi (denenmiş)
bkz: Besleyici smoothie tarifi
bkz: Rosto Nasıl Yapılır? Dana Nuar ile Patates Püreli Rosto Tarifi
bkz: Pina Colada Kokteyl Tarifi
bkz: Çikolatalı Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi
bkz: Rokoko Tarifi - Ev Yapımı Mükemmel Rokoko Nasıl Yapılır?