Balkondaki bazı saksıların yağmurdan sonra içlerindeki toprağın kurumadığını ve balçık gibi olduğunu fark ettim. Haliyle bu sorunun sebebi de drenaj deliklerinin olmaması ya da zamanla tıkanmış olması. Ben de tüm saksılara teker teker su koyarak bir gün beklettim ve ertesi gün içinde su olanların drenaj deliklerini yenilemeye karar verdim. Mevcut saksılar plastik oldukları için plastikleri patlatmadan delebilmek için bir matkap buldum ve matkap ucu olarak da oldukça küçük çaplı olanları tercih ettim.
Drenaj deliklerinin üstünde bir katman olmasında fayda var, yoksa saksıdaki toprak da deliklerden akarak suyla beraber gidiyor ve toprak eksilmiş oluyor. Bu sebeple drenaj delikleri açılmış olan bir saksının en alt katmanına taşlar yerleştirdim ki toprak buralara kayıp delikleri kapatmasın ve deliklerden kaçıp gitmesin. Taşların üstüne de toprakları ekledim ve çiçek ekme işlemini de yapacağım ikinci testlerden sonrasına sakladım.
İkinci testlerde de yine ilkine benzer şekilde tüm saksılara su döktüm ve ertesi günü bekledim. Bu sefer ertesi güne kadar tüm topraklar içlerinde biriken suları atmayı başardılar. Kullandığım toprağın yapısından da kaynaklanan bir şekilde toprağın tüm katmanları da hafif nemli kaldıkları için artık istediğim bitkileri bu saksılara ekebileceğime kanaat getirdim.
İçinde su biriken saksılara çiçek, tohum ya da fidan ekmemeniz gerektiği konusunda bilgi vermek ve kendi drenaj açma sürecimi de kabaca paylaşmak için bu başlığı açmış oldum. Konu hakkında görüşlerini yazmak isteyen arkadaşların da fikirlerini ve tavsiyelerini dinlemek isterim.
Editör editi: benzer yazılar için;
bkz: Saksıda Taze Soğan Nasıl Yetiştirilir?
bkz: Saksıda Nane Yetiştirmek ve Nane Ekimi
bkz: Evde saksıda sarımsak çimlendirmek ve yetiştirmek
bkz: Saksı toprağı neden havalandırılır?
bkz: İnternette satılan en iyi saksı toprağı hangisi?
bkz: Limon yetiştirmek için saksı tavsiyesi