Prefabrik ev çözümleri yaklaşık son 20 yıldır Türkiye'de de oldukça popüler bir yapı tercihi haline geldi ve yaygın olarak da kullanılmaya devam ediyorlar. Ancak insanlar özellikle bahçelerine bir ev yaptıracakları zaman halen prefabrik ev ile betonarme ev yaptırmak arasında kararsız kalıyorlar ve hangi tür yapıların ne gibi avantajları ve dezavantajları olduğunu merak ediyorlar. Bu yazıda en özet şekliyle betonarme evler ile prefabrik evlerin birbirlerinden farklarını ve birbirlerine göre üstünlüklerini ve zayıflıklarını ele almak istedim.
Öncelikle bir evden beklentimiz nedir? Örneğin maliyet, dayanıklılık, yalıtım, güvenlik ve inşaat süresi gibi unsurları bir yapıdan beklentilerimiz olarak sıralayabiliriz. Şimdi maddeler halinde hangi tür bir yapı seçersek daha avantajlı olacağımıza bakalım.
İnşaat Süresi
Yapıların inşaat süreleri, prefabrik evlerde 2-3 hafta iken betonarme evlerde ise minimum 2 ay kadar bir zaman gerektirir. Bunun sonucu olarak da daha az ustayla uğraşmak, daha az ulaşım ve barındırma maliyeti olarak ilave avantajlar sağlamış olur. Prefabrik evlerin parçaları önceden hazırlanarak modüler bir bir şekilde yapının kurulacağı yere getirilmekte ve montajı burada sağlanmaktadır. Bu sürenin bir kısmı da subasman ile elektrik ve su tesisatları için gereklidir, eğer bu altyapılar zaten hazır ise prefabrik bir evin kurulumu birkaç günde bile tamamlanabilir.
Isı Yalıtımı
Isı yalıtımı yetersiz olan bir yapı, ısıtılması için de soğutulması için de daha fazla enerji ve kaynak gerektirir. Prefabrik evler ısı yalıtımı konusunda da betonarme evlere göre daha avantajlıdırlar.
Su Yalıtımı
Çatısından ya da penceresinden yağışlarla gelen suları sızdırmayan bir yapı için hem betonarme, hem de prefabrik daireler çözüm sunmaktadır. Çatı ve oluk sistemleri iyi hazırlanmış bir betonarme yapı da pencereleri ile birlikte dikkatlice hazırlandığında su yalıtımı konusunda bir problem ortaya çıkmayacaktır. Prefabrik evlerde de su yalıtımı konusunda yine bir sorun yaşanmayacaktır.
Maliyet
Prefabrik yapılar, betonarme yapılara nazaran daha ekonomiktir. Bunda hammadde, işgücü ve iş süresi parametrelerinin etkili olmaktadır. Ayrıca betonarme yapılarda farklı uzmanlıklar gerektiren farklı dallardaki çok sayıda usta ile uğraşmak gerekirken prefabrik yapılarda ise anahtar çözüm sunan firmaları iş bitirmelerini inceleyerek seçebilirsiniz ve hazır projelerden birisini seçebilirsiniz ya da kendi projenizi hazırlatabilirsiniz.
Deprem Güvenliği
Deprem gibi doğal afetlerde prefabrik evlerin yaylanma özelliklerinden dolayı yıkılmaları daha zordur, ancak betonarme yapılar yıkılarak çökmektedirler.
Ek olarak;
Prefabrik evlerin betonarme evlere göre avantajları:
- Prefabrik evler taşınabilirdirler, gerektiğinde arzanızın ya da bahçenizin bir kısmından başka bir kısmına (yeni bir subasman ve altyapı tesisatı hazırlayarak) taşınmasını sağlayabilirsiniz. Ancak betonarme evler sabittirler.
- Prefabrik yapılar, deprem gibi doğal afetlerde betonarme evlere göre daha dayanıklıdırlar.
- Prefabrik evlerin satılabilmesi de mümkündür, benzer şekilde siz de ikinci el bir prefabrik ev satın alabilirsiniz ancak kurulumu konusunda profesyonel desteğe ihtiyacınız olacaktır.
Betonarme evlerin prefabrik evlere göre avantajları:
- Betonarme evler ses yalıtımı konusunda prefabrik evlere göre daha iyi bir yalıtım sağlamaktadır.
- Güvenlik konusunda güçlendirilmemiş prefabrik yapılar, betonarme evlere ya da çelik konstrüksiyon yapılara göre daha az güve dayanabilirler.