SSL sertifikası, kabaca internet sitesine kullanıcı tarafından yapılan girişlerin şifrelenerek iletimini ve böylece bilgi hırsızlığının önüne geçilmesini sağlayan dijital bir servistir ve çeşitli uluslararası firma tarafından da ücretli ya da ücretsiz olarak verildiğini zaten biliyoruz.
Bugün bir hosting firmasından satın aldığım comodo ssl'in cer uzantılı sertifika dosyaları satın alır almaz mail'ime düşünce ve zip dosyası içindeki ! PRIVATE KEY INFO !.txt dosyasında da Where's My Private Key? başlığı altıda anlaşılması biraz zor yazılar olunca bu konuda takılan arkdaşlar için bir bilgilendirme yazısı hazırlamak istedim.
SSL sertifikaları temel olarak üç dosyadan oluşurlar. Bunlardan ilki, bizim SSL sertifikası alırken başvuru aşamasında kullandığımız CSR kodu ile üretilen private key'dir.
bkz: CSR Kodu Nedir?
bkz: Windows Server'da CSR Kodu Nasıl Üretilir?
Ama CSR kodu girmeden sipariş edilen SSL setifikalarında private key olmadan sertifika dosyası ve ca-bundle dosyaları geliyor. Sertifika dosyasında yazan uzun yazılar zaten private key ile oluşturuldıkları için private key olmadan bir işlevleri yoktur, dolayısıyla kullanılamazlar. Bu sebeple eğer elinizde private key olmadan bir cer ya da crt uzantılı sertifika varsa bu şekilde kurulumunu yapamazsınız. Ancak CPanel ya da Plesk altında önceden alınmış ve SSL sertifikasının başvurusu için kullanılmış olan private key var ise bunu bulup kullanabilirsiniz.
zero ssl gibi ücretsiz ssl sertifika sağlayıcıları ise otomatik olarak bir pivate key üretiyor ve bu şekilde csr kodu kullanmadan üç sertifika dosyasını da üretebiliyor.
Kısa ama faydalı bir yazı olduğunu ümit ediyorum, peki elinde sertifika dosyası olup da private key olmadan şimdi ben ne yapacağım diyen arkadaşların da yapması gereken, ssl sertifikası almak istedikleri ya da aldıklarıo internet sitesi için bir csr kodu almak ve barındırma firmasına göndererek sertifikanın yenilenmesini talep etmek.
bkz: Cloudflare Ücretsiz SSL Sertifikası Nasıl Alınır?
bkz: Windows sunucuda tek IP ile birden çok SSL kullanmak
bkz: GoDaddy Let’s Encrypt ücretsiz SSL destekliyor mu?
bkz: Windows Sunucuda IIS Kullanılarak SSL Kurulumu Nasıl Yapılır?