En çok karıştırılan konulardan biri prebiyotikler” ve “probiyotikler”dir. Genellikle birbirlerinin yerine kullanılırlar ya da sadece birini bilenler tarafından diğeri kullanıldığında kelimeyi yanlış biliyor olarak yorumlanıyor.
Burada prebiyotik ve probiyotiklerin neler olduğunu ve farkını anlatmaya çalışacağım.
Prebiyotikler bakteri içermezler lakin faydalı bakterilerin yani probiyotiklerin üremesine ve çoğalmasına katkıda bulunan besinlerdir. Prebiyotikler konakçılarının sağlığı için faydalı olan ve fermente edilebilen besinlerdir diyebiliriz. yer elması, çavdar, buğday, sarımsak, soğan, enginar, pırasa ve baklagiller gibi bazı besinlerde prebiyotikler kendiliğinden bulunmaktadır.
Prebiyotikler, kolondaki bakterilerin gelişmesini sağlayan ve sindirilemeyen besinlerdir. Probiyotikler ise gastrointestinal sistemde bulunan ve barsak mikrobiyal çalışmasını düzenleyen faydalı organizmalardır. Probiyotikler kabızlık veya ishal gibi sindirim sistemi ile ilgili sorunların iyileşmesi için gerekli olan mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise probiyotiklerin hareket kabiliyetinin ve sayılarının artmasına yardımcı olarak sindirim sistemini düzene girmesini sağlayan karbonhidratlardır.
Probiyotikler ile prebiyotikler birbirinden ayrı düşünülmeksizin birbirlerinin tamamlayıcısıdırlar. Prebiyotikler ağız yolu ile vücuda girerek düşük ph’a sahip sindirim sistemine ve sindirim sistemi enzimlerine direnç göstererek sindirilmeden kalın bağırsağa inmektedirler. Burada probiyotik mikroorganizmalar aracılığı ile metabolize edilerek hastalığa sebebiyet veren mikroorganizmaların üremesini engellerler.
Yoğurt, kefir gibi fermente süt ürünlerinde ve ev yapımı turşularda ve sirkelerde bulunan probiyotik mikroorganizmaların insan vücuduna olan sağlıklı etkileri sebebiyle bir çok firma ürettikleri yiyecek ve içeceklere probiyotikleri eklemek için çeşitli yöntemler denemektedir.