Faktöriyel bildiğimiz gibi bir sayıyı 1'den başlayarak kendine kadar olan tüm sayılarla çarparak elde ettiğimiz değere verilen isimdir. C# ya da Java gibi programlama dillerinde faktöriyel hesabı yapmak için hazır bir matematiksel fonksiyon bulunmadığı için for ya da while gibi döngüler kurulur ve sayılar 1'den kendilerine kadar çarpım isimli değişkenlerde saklanarak çarpılırlar ve değerleri bu şekilde hesaplanır. Geçmişte farklı yazarlar tarafından hazırlanan çeşitli programlama dillerine ilişkin faktöriyel hesaplamalarını da bularak aşağıda linklerini paylaştım.
Java'da faktöriyel hesabı yapan program
JavaScript'te faktöriyel hesabı yapan program
Matlab'da Faktöriyel Hesaplayan Function
Python'da faktöriyel hesaplamak için de bir döngü kurularak aynı algoritma kullanmak elbette mümkün ancak Python'da math kütüphanesinde zaten hazır bir faktöriyel hesaplama fonksiyonumuz olduğu için işler çok daha kolay, bu fonksiyonun ismi de factorial fonksiyonu.
factorial fonksiyonu beklendiği gibi tek bir parametre alıyor ve çıktı olarak da aldığı parametre değerinin faktöriyelini hesaplıyor. Kodlarla çeşitli kullanım örneklerini aşağıda paylaşıyorum.
Not: math kütüphanesini import etmeyi unutursanız NameError: name 'factorial' is not defined hatası alırsınız.
Örnek 1:
from math import *
print(factorial(5))
Sonuç: 120
Örnek 2:
from math import *
sayi = 5
faktoriyel = factorial(sayi)
print(faktoriyel)
Sonuç: 120
Örnek 3:
from math import *
sayi = 3
faktoriyel = factorial(sayi)
print(factorial(faktoriyel))
Sonuç: 720