Python'da sayıların toplamlarını hesaplamayı zaten dört işlem uygulamaları arasında görmüştük. Örneğin iki adet ya da üç adet sayıyı aşağıdaki gibi toplayarak değerlerini print fonksiyonu ile yazdırabiliyorduk.
sayi1 = 5
sayi2 = 6
sayi3 = 7
print(sayi1 + sayi2 + sayi3)
Sonuç: 18
Python'da sum fonksiyonu da toplam almaya yarıyor ancak daha ileride göreceğimiz list, tuple ve sözlük gibi veri türlerinde döngü kullanmadan toplam alabilmemize olanak sağladığı için en sık kullanacağımız fonksiyonlardan birisi. Örneklerle sum fonksiyonunu ve kullanımını inceleyelim.
Örnek 1: Python'da sum fonksiyonunu kullanarak 3 ve 4 sayılarını içeren bir listenin elemanlarnı toplayın ve print fonksiyonu ile sonucu yazdırın.
Çözüm:
sayilar = [3, 4]
print(sum(sayilar))
Sonuç: 7
Örnek 2: Birinci örnekteki listedeki sayıların toplamına ek olarak listeye eleman eklemeden toplama 5 sayısını da ekleyerek sonucu yazdırın.
Çözüm:
sayilar = [3, 4]
print(sum(sayilar, 5))
Sonuç: 12
Örnek 3: Python'da sum fonksiyonunu kullanarak tuple veri biçimindeki 3, 4, 5 ve 6 sayılarının toplamını hesaplayın ve print fonksiyonu ile sonucu yazdırın.
Çözüm:
print(sum((3,4,5,6)))
Sonuç: 18
Not: Eğer bu sum işlemini tuple veri biçiminde hazırlamazsanız şu hatalardan birini alırsınız:
TypeError: 'int' object is not iterable
TypeError: sum() takes at most 2 arguments (4 given)
Örnek 4: Ankara ve İstanbul'ın plaka kodlarını dictionary (sözlük) veri biçiminde kodlayarak sum fonksiyonu içerisinde toplamlarını bulun.
print(sum({6: 'Ankara', 34: 'İstanbul'}))
Sonuç: 40
Farklı veri biçimindeki değişkenleri ve değerleri de sum fonksiyonuna parametre olarak ekleyebilir ve tümü üzerinden toplamlar da hesaplayabilirsiniz. Java ya da C# gibi programlama dilleri ile zaman geçirmiş olanlar koleksiyonlar içerisindeki sayıların toplamını alabilmek için döngü kurmak ya da linq kullanmak gerektiğini bilirler. Python'da ise sum fonksiyonu sayesinde hiçbir toplam döngüsü kurmaya gerek kalmadan toplam alabildiğimizi bu örneklerde görmüş olduk.