Herkesin kendi çalışmalarını ve teorik/pratik bilgilerini paylaşmasına özenerek ben de Python ile ilgili temel seviyede eğitimler hazırlamaya karar verdim, bir süredir Python programlama dili ile ilgili eğitimler alıyordum ve kendi uygulamalarımı hazırlamaya çalışıyordum, şimdi de öğrendiklerimi elimden geldiğince paylaşmaya çalışacağım.
Python, yüksek seviye bir programlama dilidir. Yüksek seviye dil olması demek makine dilinden uzak olması anlamına gelmektedir. C ve C++ gibi programlama dilleri de orta seviye programlama dilleri olarak konumlandırılmaktadır. yani bir programlama dilinin düşük ya da yüksek seviye olması, yeterlilikleri açısından programcılara (en azından bizlere) bir fark yaratmamaktadır. Python, Object Oritented (nesne yönelimli) bir programlama dilidir ve oyunlardan siber güvenliğe, web sitelerinden uygulamalara kadar her alanda kullanılabilir. Özellikle machine learning (makine öğrenmesi) ve deep learning (derin öğrenme) gibi bilimsel çalışmalarda en sık kullanılan programlama dillerinden biridir.
Python açık kaynaklı bir programlama dilidir ve tamamen ücretsizdir, Python ile hazırlayacağınız ticari yazılımlar da dahil olmak üzere herhangi bir lisans satın almanıza ya da ödeme yapmanıza gerek yoktur. Python'u farklı işletim sistemlerinde de (Windows, Mac, Linux gibi) çalıştırabilirsiniz.
Python 2 ve Python 3 sürümleri arasında sanıldığı kadar büyük farklar bulunmamaktadır ancak sıfırdan Python öğrenmeyi planlayan kişilerin Python 3 sürümü için eğitim dokümanlarından yararlanmaları daha faydalı olacaktır. Python ilk olarak 1980'lerin sonlarında geliştirilmeye başlanmış bir programlama dili, uzun süre kullanılan Python 2 sürümü ise 2000 yılından beri kullanılmaktaydı. Python 3 sürümü de 2008 yılında geliştirilmiştir ve 2015 yılından beri geliştirilmesi sürdürülen tek Python versiyonudur (Python 2.7'nin 2015 yılında geliştirilmesi durduruldu).
Python programlama dili son yılların en popüler programlama dillerinden birisi olarak öğrenilecek ilk programlama dili olarak da tercih edilebilir. Kullanım yaygınlığı, dokümanları, yardım grupları ve öğrenme kolaylığı açısından Java ve C# gibi programlama dilleri ile oldukça paralel bir konumdadır. Framework ve kütüphane yaygınlığı olarak da yine en sık geliştirme yapılan programlama dillerinden birisidir.
Anaconda ve Atom kurulumları ile ilgili brogrammer nick'li yazarın paylaşımını kullanabilirsiniz. IDE olarak PyCharm kullanmak isteyenler de PyCharm kurulumu paylaşımımı inceleyebilirler.