5.00 / 1 oy

Saksı bitkileri için bitki besini önerileri

Bitkiler sadece su ve güneş ile beslenemezler ve topraktaki minerallere de büyük miktarda ihtiyaç duyarlar. Doğada toprakta her türlü mineral zaten bulunmaktadır, çünkü bir ekosistem içinde sürekli olarak toprak beslenmekte, içerisine hayvansal ve hayvansal olmayan gübreler ilave olmaktadır. Ancak evlerimizdeki saksılar, doğadaki ekosistem ile beslenemeyeceği için saksılarımızda beslediğimiz bitkiler sadece bizim besin katkılarımız ile mineral ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

Her bitki için besin takviyesi dönemleri, kullanılacak bitki besinleri ve miktarları farklıdır. Örneğin kaktüs türü bitkiler ile mazı türü bitkilerin beslenme şekilleri birbirinden çok farklıdır. Ancak genel bitki besini prensiplerinden bahsederek saksı bitkilerini nasıl beslemeniz gerektiği konusunda temel bilgileri paylaşmak için bu başlığı açıyorum.

Bildiğiniz gibi bitkiler genellikle kış aylarında uykudadırlar ve farklı zamanlarda da olsa genel olarak bahar aylarında uyandıklarını söyleyebiliriz. Bitkilere besin verirken özellikle bu uyandıkları zamanları tercih etmek, bitkinin besinden doğru zamanda beslenebilmesi için en doğrusudur. İnternetten sipariş verebileceğiniz ya da botanikçinizden satın alabileceğiniz farklı formlarda gübreler ve hazır birki besinleri vardır. Kimi bitki besinleri katı formda ilen kimi bitki besinleri ise sıvı formda olabilmektedir. Katı ya da sıvı bitki besini kullanmak daha doğrudur gibi bir ayrıma girmiyorum, çünkü önemli olan besinin formundan çok içeriği. Sıvı bitki besinlerini doğrudan saksıya koymak yerine birkaç haftada bir saksı suyuna ilave ederek vermeniz gerekir.

Katı bitki besinlerini ben toprak değiştirdiğim zamanlarda toprağı havalandırırken içine de bitki besini eklemek suretiyle her yıl bir kere gerçekleştiriyorum ve bugüne kadar da bu uygulamadan her zaman olumlu sonuç aldım. Özellikle solucan gübresi kullanmaya başladığımdan beri bitkilerim daha yapılı ve formlu oldular. Ancak özellikle büyük saksılı bitkilerde saksı değişimi yapmak pek mümkün olmadığı ve genellikle de üşenildiği için üstten köke zarar vermeyecek kadar biraz toprak alıp, bu katmana katı bitki besinlerini ekleyip sonra üstünü tekrar yeni toprak ile kapatmak da benzer bir verimlilik sağlıyor.

Hangi bitki besininin hangi tür bitkilere uygulanabileceği üzerinde yazmaktadır. Örneğin orkide besliyorsanız orkideler için hazırlanmış bir bitki besini tercih etmelisiniz, ya da gül için bitki besini arıyorsanız gül için hazırlanmış bitki besinlerini inceleyebilirsiniz. Kimi bitki besinleri ise salon bitkileri, çiçekli bitkiler ya da çiçeksiz bitkiler için genellemelere sahip, bu genellemeleri okumanızı öneririm. Fiyat konusunda ise en pahalı bitki besininin en kalitelisi olduğu yanılgısına düşmemenizi ve alışveriş yaptığınız sitedeji ürün yorumlarından olumsuz olanlara bakmanızı öneririm. Olumlu yorumları bazen satıcıların kendilerinin de yazabildiklerine inandığım için ben tüm alışverişlerimde bu şekilde bir yöntem uyguluyorum.

Bitki besininin önemli olduğundan bahsettik, ancak sağlıklı bir bitki için gerekli diğer parametrelerin de sağlanması gerektiğine hemen her yazıda değinmeye çalışıyorum. Doğru bitki için doğru saksıyı tercih etmek, drenajlı saksı kullanmak, sulama döngülerini az ya da çok tutmamak ve bitkinin ihtiyaçlarına göre doğru miktara vermek, sıcaklık ve ışık gibi şartlara da dikkat etmek olmazsa olmaz diğer bitki bakım parametreleri.

Önceki yazılarımdan bazıları için;

bkz: Bakımsız balkon çiçekleri nasıl canlandırılır?

bkz: Saksı toprağındaki böcekler nasıl yok edilir?

bkz: Atatürk çiçeği üretimi ve köklendirmesi nasıl yapılır?

bkz: Orkide yaprağından nasıl çoğaltılır ve köklendirme yapılır?

bkz: Kauçuk bitkisi (Ficus Elastica) evde nasıl çoğaltılır?

bkz: Sukulent evde nasıl çoğaltılır?

eliff

04.04.2021 20:47

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Saksı bitkileri için bitki besini önerileri

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.