Balkona aynı model 20-30 tane saksı almak istiyorum ama rakam artınca utanmasam ihale açacak noktaya geldim, saksı modelleri ve fiyatları için excel dosyaları bile hazırladım.
Aklıma gelenlerden en önemlisi drenaj oldu, fazla sulayınca ya da balkonda fazla yağmurda kalınca çiçeklerin köklerinde çürümeler başlıyor, topraklarda da küf benzeri yapılar oluşuyor. Bu yüzden saksının su giderlerinin işlevsel olması şart. Bu su giderleri de gittiği yerde çamur olmasınlar diye kendinden uyumlu bir saksı tepsisi olmasını gerektiriyor. Eğer bilmeden gideri olmayan bir saksı aldıysanız, saksının dibine su tutma özelliği olan çocuk bezi gibi bir şey ekleyebilirsiniz (özellikle kapalı yerlerdeki ya da askıdaki saksılarda drenaj uygulayamyacağınız için çok işe yarıyor), ya da ne olur ne olmaz diye saksının dibine orta büyüklükte taşlar koyabilirsiniz, böylece biriken sular toprağın altında kalmış olurlar. Deliksiz saksı kullanmadan önce iki kere düşünün yani.
İkincisi, toprağı arada havalandırabilmek için bitkinin toprak yüzeyinin tamamını kaplamaması gerekiyor, bunun için de yarıçapı geniş bir saksı seçmek gerek ki toprakla gerektiğinde rahatlıkla oynayabilin, kökler de geniş geniş yayılsınlar.
Eğer büyüyebilen bir bitki beslemeyi düşünüyorsanız, köklerin diplere doğru da uzayabilmesi için yüksek bir saksı seçmeniz de önemlidir. Yoksa kısa sürede bitkinizde kurumalar başlayabilir.
Saksının kolay taşınabilmesi için plastikten olması, belki altında sürütebilmek için tekerlekli olması, rengi ve şekli de diğer seçim kriterlerim. Aklıma gelmeyen unsurlar için beni bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum. Sevgiler..